Студена диня - лекар разкри кой НЕ трябва да я яде

15369
Студена диня - лекар разкри кой НЕ трябва да я яде
Снимка: iStock

Студена диня - това е един от най-добрите начини да се разхладите в жегата. Но оказва се, че това вкусно лакомство не е подходящо за всеки. Руският лекар д-р Людмила Лапа споделя, че за хората с отслабена имунна система изстуденият плод е голямо предизвикателство.

Кой не трябва да яде студена диня?

Охладеният плод е противопоказан при проблеми с имунитета. Последицата от консумацията му в случая може да бъдат обостряне на съществуващата инфекция и проява на неблагоприятни симптоми. По-специално, студеното лакомство може да повлияе на обострянето на пародонтоза, инфекция, която се развива в устната кухина.

Д-р Лапа отбелязва, че пародонтозата има тенденция да се появява на фона на автоимунни заболявания и като цяло проблемите със състоянието на лигавицата на устната кухина и гърлото обикновено са отражение на инфекция, развиваща се в тялото. Консумацията на студения плод води до охлаждане на тъканите на устната кухина. Това може да се окаже задействащ механизъм, който активира развитието на възпалителни и инфекциозни процеси.

„Инфекцията, съществуваща в човешкото тяло, може да не се активира при нормални условия, когато няма хипотермия. При навлизане на студ в тялото може да се случи това – да се възпалят венците и гърлото. В случая възпаленото гърло не е единствената последица", споделя терапевтът д-р Лапа. 

При добро здраве и силен имунитет, добро здраве на устната кухина яденето на студения плод едва ли ще създаде проблеми, счита лекарят.

Лекар: Не яжте диня при тези заболявания

Но също така коментираният плод може да бъде вреден в следните случаи:

  1. Не е измит достатъчно добре преди разрязване - по време на зреене дините лежат на земята, така че преди да ги разрежете, внимателно почистете кората от частици почва и съдържащите се в нея микроби. По същата причина не трябва да купувате дини с пукнатини или да ги режете преди закупуване: чрез пукнатините микроорганизмите от кората на плода лесно достигат до вътрешността, където активно се размножават и след това причиняват хранително отравяне. Доказано е, че отравянето с този плод е свързано именно с лоша хигиена, а не с наличието на нитрати, които след узряване не остават в пулпата.
  2. Прекомерна консумация - много хора ядат дини на килограм, а високото съдържание на фибри в пулпата, както вече казахме, може да провокира диария.
  3. Консумация на бялата част на кората - не трябва да правите това, защото в тази част се съдържат остатъци от торове и пестициди.

При какви заболявания не се препоръчва да се яде този плод?

Противопоказания за консумацията му са обостряне на стомашно-чревни заболявания, уролитиаза, захарен диабет и индивидуална непоносимост. В тези случаи плодът трябва да се изключи напълно от диетата или да се консумира с повишено внимание, след консултация с лекар.

Още: Може ли да се яде диня при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com