Сваляне на холестерола - това е най-лесният начин (ето какво съветва кардиолог)

22653
Сваляне на холестерола - това е най-лесният начин (ето какво съветва кардиолог)
Снимка: iStock

Лошият холестерол увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми като сърдечни заболявания и инсулти. Промяната на  диетата е един от начините да предотвратите натрупването на восъчното вещество в артериите.

Според кардиолога Олег Варфоломеев растителната диета е най-лесният начин да премахнете плаката от артериите и да намалите липидите в кръвта си. Можете да получите основни мазнини от ядки, семена, плодове и зеленчуци.

Можете да получите част от фибрите от обикновените овесени ядки. Намаляват нивото на "лошия" холестерол и регулират усвояването на восъчно вещество от кръвния поток.

Ако добавите сушени плодове, ядки, банан или горски плодове и соево мляко към диетата си, консумираното количество фибри само ще се увеличи.

Сваляне на холестерола

"Не трябва да се отказвате от хляб, ориз и тестени изделия, те просто трябва да са направени от пълнозърнести сортове. Избягвайте трансмазнините и наситените мазнини. Наситените мазнини и трансмазнините са скрити в масло, колбаси, кокосово масло, бисквити и други ултра-преработени храни. Те влияят върху производството на холестерол в организма:, казва лекарят.

Лекар: Този евтин плод сваля холестерола и чисти червата

Специалистът допълва, че в това отношение най-вредните храни са:

  • странични животински и птичи продукти: говежди и свински мозък, черен дроб, бъбреци, бял дроб;
  • яйчен жълтък и сурови яйца: пилешко, пуешко, патешко, гъше месо
  • рибен черен дроб
  • млечни продукти: сирена, масло, маргарин
  • колбаси, мазни меса

Рекордьорът несъмнено е телешки мозък. В суров вид 100 гр от този продукт съдържа 3010 мг холестерол. Свинският мозък изостава леко от лидера - 100 гр сготвена храна съдържа 2552 мг холестерол. Като цяло всички месни продукти, деликатеси и карантии от животни и птици са ясно пред останалите храни по този показател. И трябва да се ядат с повишено внимание. По отношение на мазната риба, тя съдържа изключително здравословни полиненаситени мазнини. Неслучайно "средиземноморската" диета се счита за оптимална за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система.

"Не забравяйте, че всичко се нуждае от баланс и няма по-добър лек от превенцията. Важно е да поддържате холестеролните нива, както и тези на всички хранителни вещества, необходими на тялото, в нормални стойности. Пълното отсъствие, както и излишъкът от липиди ще доведе до изключително неблагоприятни последици. Избягването на храни с наситени мазнини, трансмазнини и високо съдържание на въглехидрати ще помогне за поддържане на нормални нива на липидите в кръвта. Дайте предпочитание на варени, задушени или печени храни. И внимавайте с пържените картофи, не се увличайте по олиото и бързата храна. За тези, които вече имат повишени холестеролни нива, подобни кулинарни експерименти не се препоръчват. Пиенето на кафе може да бъде не по-малко вредно. Доказано е, че когато се откажете от напитката, общият холестерол намалява с 10-15%", казва още експертът. 

Още: Висок холестерол: 3 лесни за изпълнение съвета от диетолог за свалянето му

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тиквички - как влияят на холестерола

Зъболекар: Никога НЕ правете това нещо, когато си миете зъбите

По колко плодове на ден свалят холестерола

Ако имате тези симптоми, може да страдате от рефлукс

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

Лекар: Хората с тези заболявания трябва да ядат само сух хляб

Лекар: Този плод вреди на бъбреците и стомаха, ако се яде често

5 храни, богати на холин: Ще подобрите паметта и концентрацията си

Кои храни са богати на магнезий - яжте ги за здравето на костите и сърцето

Череши - вдигат или свалят пикочната киселина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com