Събуждане всяка нощ по едно и също време - ето какво означава според китайската медицина

5235
Събуждане всяка нощ по едно и също време - ето какво означава според китайската медицина
Снимка: iStock/Guliver

Отначало всичко изглежда наред - лягате, заспивате, но се събуждате, очевидно страдате от нощно събуждане, което може да доведе до безсъние. Ако това се случва по едно и също време всяка вечер, вероятно ще ви е интересно да разберете какво казва китайската медицина по въпроса.

Според традиционната китайска медицина всеки орган от тялото е свързан с определен час или част от денонощието. Именно през този период неговата енергия е в своя пик. Освен това всяка част от тялото ни е свързана с определени емоции. Например, пробуждането в периода 1-3 часа има връзка с чернодробната функция, а по-късното - с белите дробове. 

Събуждане през нощта - какво означава според китайската медицина

Например, ако се събуждате всяка нощ между 1 и 3 часа, според китайската медицина, имате проблеми с черния дроб. Той не само е отговорен за детоксикацията на тялото, но също така помага за обработката на емоциите през нощта. Ако предишния ден сте яли нещо вредно или сте прекалили с алкохола, със сигурност ще се събудите през този период. По същия начин, ако сте подложени на високо ниво на напрежение и стрес, изпитвате гняв, ще страдате от нощно събуждане в този час.

Защо се събуждате в 4 часа сутринта или по едно и също време всяка нощ?

Ако се събуждате в 3-5 през нощта, това показва проблеми с белите дробове. Китайската медицина казва, че нарушението на съня през този период означава, че на тялото ви е трудно да диша правилно и дълбоко. Дисбалансът често се проявява с кашлица, задух, астма. Това често е свързано с емоционален фактор – например скучаете или се тревожите да не загубите нещо.

Как да не се будите през нощта?

Трябва да правите упражнения за релаксация. Китайската медицина съветва да се съсредоточите върху дихателните упражнения. Трябва също да поддържате тялото си топло, тогава белите дробове ще бъдат наситени с кислород. Ако проблемът е в емоциите, струва си да поговорите или с любим човек, на когото имате доверие, или с психолог.

С наближаването на нощта мелатонинът започва да се произвежда активно в тялото, което има връзка с механизма за заспиване. Прекалено ярката, както и синята светлина от мобилен телефон, таблет, лаптоп, може да наруши този естествен процес. Затова е по-добре да се откажете от сърфирането в социалните мрежи преди лягане.

Най-естественото нещо, което всеки прави, събуждайки се посред нощ, е да погледне часовника си. Практическа полза от това действие няма. Просто ще започнете да се притеснявате, че остава твърде много / малко време преди алармата да звънне, че вече няма да можете да заспите. И ако погледнете часовника на вашия смартфон, вредното синьо лъчение ще влоши още повече ситуацията.

Още: Какви са причините човек да се буди през нощта?

В такъв момент е важно да не изпадате в паника. Легнете и се опитайте напълно да изключите мисълта си. Не насилвайте тялото си - намерете си успокояващо занимание преди лягане вечер: четете книга, медитирайте, решавайте кръстословици. Ще се разсеете от натрапчивите мисли и най-вероятно ще заспите без проблеми.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...