X
 
 

Съвети как да захраним организма след Великденския пост

1473 0
Съвети как да захраним организма след Великденския пост
Снимка: supichka.com
След Страстната седмица, когато постът е много сериозен, не трябва да поставяме под стрес организма с консумацията на много храни. Това стана ясно от думите на диетологът проф. Донка Байкова в ефира на БНТ по темата за менюто на трапезата на българина за Великден.

Празничният модел на хранене е добре да се установи с по-голяма предпазливост. Натоварвайки храносмилателния тракт, поставяме под риск панкреаса и жлъчката. Ето защо включването на различните видови храни трябва да става постепенно и да започнем с млечен продукт и малко козунак на закуска, съветва проф. Байкова.

Колко ще похарчим, за да е пълна трапезата за Великден?

С 5,5% по-скъпо от миналата година ще ни излезе трапезата за Великден тази година или казано иначе – 48-50 лева на едро. В тази с...

Нека яйцата, които консумираме по Великден, да ги държим на хладно в хладилника. Агнешко нека консумираме с по-леки гарнитури като зелените листни зеленчуци. Пресен лук и пресен чесен трябва да присъстват на трапезата. За агнешкото са подходящи пресни картофи с много копър, който е полезен. Добре е да се консумира и зехтин в този празничен период, отбеляза диетологът.

Препоръчително е да се консумира крехкото от агнешкото в периода на захранване на организма след постите. Добре е да се консумира и таратор. Вечерята нека да бъде лека, съветва още Донка Байкова.

Actualno.com

Етикети: