Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази мазна храна е идеална за сърцето

15 юни 2024, 08:23 часа

Научните изследвания показват, че диета, богата на наситени мазнини, значително увеличава риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания, които са една от водещите причини за смърт в света. Това означава, че храни като хамбургери, бекон, сушени меса и масло трябва да бъдат сведени до минимум. Но има една мазна храна, която според кардиолозите е чудесна за здравето на сърцето, обяснява д-р Кампаниле.

"Не всички мазнини са вредни за сърцето. За разлика от наситените мазнини, ненаситените мазнини (мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини) поддържат здравето чрез повишаване на HDL („добрия“) холестерол и понижаване на LDL („лошия“) холестерол", казва експертът.

Кардиолог: Това спира стареенето на сърцето

Имайки това предвид, кардиологът д-р Джовани Кампаниле препоръчва редовното ядене на риба за здравето на сърцето.

Консумация на риба за здраво сърце 

Един от най-добрите източници на протеин е рибата.

„Рибата е отличен източник не само на протеини, но и на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания“, обяснява д-р Кампаниле.

В допълнение, кардиологът д-р Брадли Сървър също препоръчва да се яде риба редовно за здравето на сърцето. 

"Един от най-добрите източници на протеин е рибата, особено сьомгата. Сьомгата съдържа високи нива на омега-3 мастни киселини. Други риби с високо съдържание на омега-3 мастни киселини включват сардини, пъстърва и скумрия."

Освен че е добър източник на омега-3 мастни киселини, д-р Сървър споделя, че сьомгата, сардината, пъстървата и скумрията също съдържат витамин D, друго здравословно за сърцето хранително вещество.

„Витамин D може да понижи нивата на триглицеридите, да намали възпалението и също така е доказано, че намалява риска от аритмии или абнормни сърдечни ритми“, споделя д-р Сървър.

Състав и други ползи от рибата

Ето кои са полезните вещества в рибата:

Витамин А поддържа имунната система, подобрява зрението в тъмното, осигурява здрава кожа и лигавици.

Витамини от група B - рибата е особено богата на B3, B6, B12 - спомагат за усвояването на храната, поддържат здравето на нервната система и кожата и участват в синтеза на хемоглобин - протеин, който пренася кислорода в кръвта.

Калцият също е от съществено значение за здрави кости и зъби. В допълнение, той регулира мускулните контракции, включително сърдечните контракции и участва в съсирването на кръвта.

Фосфорът също участва в поддържането на здрави кости и зъби, а също така помага за освобождаването на енергия от храната.

Йодът е част от хормоните на щитовидната жлеза, които са отговорни за поддържането на здравето на клетките и скоростта на метаболизма.

Калият участва във водно-солевия метаболизъм, поддържа баланса на течностите в тялото и участва във функционирането на сърдечния мускул.

Селенът е от съществено значение за здрава имунна и репродуктивна система.

Най-добрите летни плодове и зеленчуци за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес