Тест предсказва смърт на здрави хора от бъдещи инфекции

14716
Тест предсказва смърт на здрави хора от бъдещи инфекции
Снимка: Thinkstock

Учени представиха прост кръвен анализ, който позволява да се оцени дали здрав човек ще почине от пневмония, или от други остри инфекции през следващите 14 години. Новият метод е публикуван в сп. Cell Systems.

Като изучили 10 000 доброволци, изследователите установили страничен продукт на възпалителните процеси – биомаркера GlycA. Очевидно високото ниво на GlycA в кръвта се явява следствие на протичаща вяло хронична инфекция или аномално активни имунни реакции. Свързаните с GlycA възпалителни процеси правят човека по-уязвим към опасните инфекции.

Кръвен тест ще може да се прави и на смартфон

Стартиращата компания Qloudlab, базирана в Швейцария, е разработила тест за измерване на съсирването на кръвта, който се извършва с по...

Сред на пръв поглед здравите хора повишеното ниво на GlycA 9 (което се съхранява в продължение на много години) се съчетава с множество възпалителни цитокини, а също с експресия на гени, сочещи повишена активност на неутрофили (тип левкоцити). Всичко това са признаци на хронична възпалителна реакция в организма. Освен това анализът на болнични записки и свидетелства за смърт показва, че повишеният GlycA усилва риска от тежки инфекции, преди всичко пневмонии и заразяване на кръвта.

Учените все още не знаят как да отличат високото ниво на GlycA поради хронична микробна инфекция от грешна реакция на имунната система на човека.

"Предстои ни много работа, за да разберем може ли някак да снижим риска. Лично аз не бих искал да знам, че имам повишен риск да се разболея или умра заради биомаркера GlycA, ако лекарите нищо не могат да направят по въпроса", казва съавторът на статията Йоханес Кетунен от университета на Оулу (Финландия).

През 2015 година екип шведски учени разработи петминутен онлайн тест, който позволява адекватно (по думите им) да се оцени вероятността от смърт в близките пет години при мъже и жени на средна възраст (40-70 г.). Тестът се състои от 13 въпроса за мъжете и 11 – за жените, припомня Lenta.ru.

До две години ще започне използването на изкуствена кръв

Националната здравна служба на Великобритания съобщи, че през 2017 година ще започнат клиничните изпитания на изкуствена кръв, получена...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com