Тези напитки са истински стимулатор за силен имунитет

2927
Тези напитки са истински стимулатор за силен имунитет
Снимка: Mareefe / Pixabay

Поддържането на силна имунна система е начин да се предпазите от предстоящите зимни неразположения - кашлица, грип, подсмърчане, хрема. Когато ви нападнат много вируси, имунната ви система се задейства, за да защити тялото ви. Не съществува една храна, хранителна добавка или напитка, която да има чудодеен ефект и да ни предпази от всички болести. Тук ще изброим няколко напитки, които стимулират силния имунитет.

Смути от зеленчуци

Консумацията (ядене и пиене) на плодове и зеленчуци е чудесен начин да подсилите вашата имунна система. Точно както сърцето, мозъка и мускулите, вашата имунна система има нужда от здравословна храна. Проблемът е, че когато става въпрос за зеленчуци, повечето хора приемат по-малко количество от препоръчителната доза, която е пет пъти на ден. Затова е добра идея да добавяте зеленчуци към напитките си. Пийте смути със зеленчуци. Или просто добавете спанак към сутрешното си плодово смути. Така ще си доставите още витамин С, желязо и други полезни вещества.

Мед и лимон

Топла напитка от мед и лимон сигурно е първото нещо, което баба ви дава да пиете още при първото кихане. И е била на прав път. Добавяйки лимон към водата не само й придава приятен вкус, но и ви зарежда с много полезни хранителни вещества.

Лимоните са богати на витамин С, който подсилва вашия имунитет. Освен това, лимонът помага на тялото да абсорбира желязо от растителните храни като зелени зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни. Тялото ви не може да складира витамин С, за това трябва да си го доставяте ежедневно.

И към всичко това добавете мед - традиционно лекарство, познато от 8000 години. Медът притежава антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които подсилват имунната ви система.

Топла вода

Избягвайте напитки с кофеин и алкохол и пийте повече вода. Тя е полезна както за цялостното ви здраве, така и конкретно за имунната система. Пийте гореща вода за силен имунитет. Ако ви се струва безвкусна, добавете малко горски или цитрусови плодове.

Топлата вода помага да поддържате тялото си хидратирано, както и да се освободите от вирусите и микробите. Здравни специалисти препоръчват да пиете топла вода за оптимално здраве, ето най-популярните общи ползи от това:

    ускорява циркулацията на кръвта
  • предпазва вътрешните органи от увреждания
  • подпомага дейността на храносмилателната система
  • облекчава запушването на носа
  • действа благоприятно на менталното здраве
  • подобрява функцията на централната нервна система
  • подобрява движението на червата и помага при запек

Джинджифилов чай

Коренът от джинджифил е популярна подправка, от която се приготвя чудесен ароматен чай с леко пикантен вкус. Растението произхожда от Югоизточна Азия и е познато от древността заради своите лечебни свойства. Използва се за облекчаване на разнообразни болести от гадене, лошо храносмилане до обикновена настинка. Днес учените доказват многобройните му полезни свойства. Чай от джинджифил е чудесна напитка за предстоящите студени месеци, който ще донесе многобройни ползи за организма, ето част от тях:

  • подсилва имунната система - джинджифилът притежава мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства, които поддържат вашето здраве;
  • намалява възпаленията - доказано е, че джинджифиловият чай помага за намаляване на възпалението. От векове се използва заради мощните си противовъзпалителни ефекти, доказани научно в съвременната медицина;
  • лекува настинки и възпалено гърло - чаша джинджифилов чай ще ви освободи от симптомите на обща настинка и възпалено гърло. Джинджифилът притежава антимикробни свойства, които ще прогонят стрептококите от гърлото. Джинджифилът е чудесно средство за борба с дихателните болести;
  • облекчава мускулните болки - доказано е, че джинджифилът помага за намаляване на болката и облекчава възпалените мускули. Скорошно проучване установи, че консумацията на джинджифил помага за лечение на мускулни болки и възпаления, причинени от упражнения.

Източник: Santarium

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com