Тези "полезни" продукти всъщност са вредни

14050
Тези "полезни" продукти всъщност са вредни
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Диетологът и фитнес треньор Светлана Панченко разказва пред РИА Новости за вредата от продукти, които обикновено се включват в списъка на най-полезните.

По думите й сушените плодове следва да се подбират внимателно. „За блясък и мекота в тях често се добавят мазнина и глицерин, а за ускоряване на процеса по изсушаване се използват тунелни фурни и дори бензинови горелки“, обяснява експертът.

НОВО: Как да отслабнем без диета и спорт

Всеки, който не е с перфектно тяло, иска и търси начини да отслабне. Но как? Ествествено, най-лесният отговор е с диети и спорт. Има к...

Ядките съдържат голямо количество фитинова киселина, която възпрепятства усвояването на минералите, отбелязва Панченко. Освен това ядките се отнасят към алергенните продукти и се покриват с плесен при неправилно съхранение.

„Гранолата много често съдържа захар или фруктоза, което също повишава калоричността, освен това фруктозата в големи количества удря по черния ви дроб“, предупреждава специалистът.

Необходимо е да подхождаме с внимание към йогуртите в магазинната мрежа, които съдържат растителна мазнина, оцветители и консерванти. Много от тях са обработени термично и практически са лишени от полезната микрофлора, която се явява единствената причина за тяхната употреба, продължава специалистът.

В списъка с опасните „полезни“ продукти тя включва и сирената, продавани като „имитиращи млечни продукти“ (в тях може да се съдържат растителни видове мазнина и калциев хлорид за „ускоряване на зреенето“, соя, подобрители на вкуса и ароматизатори).

8-те най-разпространени грешки по време на диета

Свалянето на излишните килограми има много плюсове - кара ни да се чувстваме по-здрави, уверени и енергични. Някои хора обаче гледат на...

„Любителите на многозърнести блокчета трябва да са наясно, че те често съдържат палмово масло, нискокачествен шоколад, захарен сироп, изкуствени овкусители и брашно“, обяснява диетологът.

„Хората на диета често включват обезмаслена извара в менюто си. Но за да стане тя такава, продуктът трябва да премине през химическа обработка. За да се придаде на нискомаслените млечни продукти търговски вид, се добавят стабилизатори и нишесте (които невинаги са изписани върху етикетите със съдържанието).

Инсулиновият индекс на много млечни продукти, включително и нискомаслени, е доста висок. Това означава, че е по-добре те да не се употребяват след 17 часа от хората, които имат проблеми с кръвната захар“, заключава експертът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com