Тези знаци издават, че прекалявате с кафето

3194
Тези знаци издават, че прекалявате с кафето
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте любител на кафето, със сигурност вече сте изпитали ефектите от неговата свръхконсумация като повишена тревожност, неспокойство и безсъние. Пиенето на повече от четири чаши кафе дневно (или 400 mg кофеин) води до куп странични ефекти. Ето как да разпознаете знаците, които тялото ви изпраща в резултат от прекаляването с кофеина, според здравните специалисти от клиника Майо.

1. Главоболие

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете кафе всеки ден

Американски учени от университета в Илинойс откриха, че кофеинът може да компенсира негативните последици вследствие неправилно хранене...

Когато кофеинът се консумира редовно, тялото става зависимо от неговите ефекти. И тъй като той стеснява кръвоносните съдове, които заобикалят мозъка, при спиране на консумацията му, тези съдове се уголемяват. Това води до увеличаване на притока на кръв около мозъка и притискане на околните нерви, а резултатът е главоболие.

Оплакването може да продължи дори няколко седмици, ако спрете консумацията на кафе, защото на организма му е нужно известно време, за да се адаптира към липсата на кофеин.

2. Често уриниране или невъзможност за контролиране на уринирането

Кофеинът е диуретик, което означава, че той може да стимулира пикочния мехур и да ви кара да ходите по-често до тоалетната.

3. Учестяване на сърдечния ритъм

Редица фактори могат да провокират тахикардия. Сред тях са висока температура, ниско кръвно налягане, свръхактивна щитовидна жлеза, тютюнопушене, силен стрес, както и пиенето на твърде много кофеинови напитки.

По колко чаши кафе на ден можем да пием?

Кафето е любимата напитка на мнозина и е нещо, без което не можем, особено сутрин и следобед, когато се чувстваме най-уморени. Много хо...

4. Мускулни спазми

"Есенциален тремор" - това е неврологично разстройство, което може да доведе до треперене или изтръпване на тялото ви, което не може да контролирате. Треперенето засяга най-вече ръцете, съобщават от клиника "Майо". Тези оплаквания могат да бъдат стимулирани от прекомерна консумация на кофеин. Освен изключването му, експертите съветват да започнете практикуване на техники за релаксация и намаляване на употребата на алкохол.

5. Безсъние

Избягвайте всякакви източници на кофеин 10 часа преди лягане, за да имате здрав сън. Стимулиращите ефекти на никотина и кофеина могат да предизвикат хаос с организма, който се отразява и върху качеството на съня.

6. Нервност

Според учените употребата на кофеин е свързана с чувство на нервност и безпокойство. Ако се борите с тревожност, избягвайте кофеиновите напитки. Те могат да ви накарат да се чувствате по-нервни и освен това ще се отразят негативно на съня ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com