Тиквички - лекар разкри как влияят на кръвното

9044
Тиквички - лекар разкри как влияят на кръвното
Снимка: istockphoto.com

Тиквичките са едни от най-полезните зеленчуци. Руският лекар Маргарита Королева разкри какво влияние оказва тяхната консумация върху кръвното налягане.

Според лекаря този зеленчук съдържа голямо количество калий - микроелемент, който влияе върху отстраняването на излишната течност от тялото и понижава кръвното налягане. В допълнение, тиквичката се отличава с високо съдържание на фибри, което ефективно стимулира естествените очистващи процеси на тялото, премахвайки потенциалните токсини.

Ползи от тиквичките 

Доктор Королева добавя, че този зеленчук могат да бъде полезен за хората от почти всяка възраст особено ако не предизвиква алергични реакции.

„Тиквичката съдържа достатъчно количество калий, натрий, калций, магнезий и други минерали. Съдържа антиоксиданти, витамини B и C, биофлавоноиди, които поддържат здравето на съдовата стена“, казва Маргарита Королева.

Тиквичките няма да се разпаднат в тигана и да загорят, ако направите това

Експертът добавя, че ако ядете този зеленчук суров или след лека термична обработка, тялото ще получи повече полезни хранителни вещества. Лекарят също така отбелязва, че консумацията му носи специални ползи за хората над 45 години.

 

„Тиквичката може да помогне на хората над 45 години в борбата с отоците и свързаните с възрастта зрителни увреждания, тъй като съдържа лутеин и зеаксантин“, обяснява медикът.

Въпреки факта, че този зеленчук съдържа голям процент вода, той се отличава и с достатъчно количество витамини и минерали. Зеленчукът е богат на витамини В1, В2 и особено витамин С - 100 грама от него съдържат около 17% от дневната нужда от витамин С. Следователно той помага в борбата с инфекциите и поддърж здравето.

Консумацията му може да ускори храносмилането. Този ефект се дължи на фибрите в кората му. Попадайки в стомаха, те набъбват, подхранва микроорганизмите в червата и засилват перисталтиката.

В народната медицина се използват и семената на зеленчука. Счита се, че антипаразитният ефект ще бъде същият като от тиквените семки, тъй като тези зеленчуци са от едно семейство.

Този зеленчук е с минимален брой противопоказания, предимно индивидуална непоносимост. Рядко се наблюдават алергии към него.

С консумацията му трябва да внимават хора с обостряне на стомашно-чревни заболявания. Също така, поради високата концентрация на калий, зеленчукът може да бъде вреден за пациенти с хронична бъбречна недостатъчност с нарушена екскреция на калий. В сурово състояние той не трябва да се консумира от хора с повишена секреция на стомашен сок.

Още: Съставката, която ще направи тиквичките невероятно вкусни - малко домакини знаят за нея

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...