Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-добрите храни, които чистят холестерола от артериите

01 март 2024, 14:57 часа

Храните, които помагат за изчистването на артериите от плаката и холестерола, обикновено са част от здравословна за сърцето диета. Те са богати на антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на нивата на холестерола, като по този начин намаляват натрупването на плака в артериите. Изданието The Health Site изброява кои са те.

Овесени ядки и пълнозърнести храни

Овесът и пълнозърнестите храни са богати на разтворими фибри, които могат да помогнат за понижаване на холестерола. Фибрите директно се свързват с холестерола в храносмилателната система и предотвратяват усвояването му.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга, скумрия, сардини и херинга са богати на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че понижават нивата на триглицеридите, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от инсулт и сърдечна недостатъчност.

Лекар: Водата с този вкусен плод помага при висок холестерол, гони стреса и безсънието

Ядки и семена

Бадемите, орехите, ленените семена и семената от чиа са добри източници на здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Те могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола и да подобрят здравето на сърцето.

Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола и повишаване на HDL холестерола.

Зехтин

Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини. Може да помогне за понижаване на LDL холестерола, а това е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Горски плодове

Ягодите, боровинките, малините и къпините са богати на важни хранителни вещества и антиоксиданти като антоцианини, които могат да предпазят стените на артериите.

Черен шоколад

Какаото и черният шоколад съдържат флавоноиди, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане и намаляване на възпалението. Изберете видове, които съдържат поне 70 процента какао.

Чесън

Чесънът е известен със способността си да понижава кръвното налягане. Чесънът също може да помогне за предотвратяване на запушването на артериите на плаката.

Зеленолистни зеленчуци

Листните зелени зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зеле са богати на нитрати, за които е доказано, че понижават кръвното налягане, намаляват възплението в артериите и подобряват функцията на клетките, покриващи кръвоносните съдове.

Цвекло

Цвеклото е богато на нитрати, които тялото превръща в азотен оксид, което спомага за подобряване на притока на кръв и понижаване на кръвното налягане.

Чрез включването на тези здравословни за сърцето храни в ежедневна диета това е първата крачка към по-дълъг и по-здравословен живот, допълва изданието.

Магнезий - как влияе на холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес