Топ 10 на най-добрите храни за червата на възрастните хора

20995
Топ 10 на най-добрите храни за червата на възрастните хора
Снимка: iStock/Guliver

От здравето на червата зависи цялостното ни благосъстояние. Но за да са в оптимална форма е важно в диетата ни присъстват редовно определени храни, особено след 50-годишна възраст, когато перисталтиката и метаболизмът се забавят. Тези храни включват кисело зеле, леща, бульони, сушени сливи, броколи, ябълки, зехтин, ленено масло, цариградско грозде и трици.

Топ 10 на най-добрите храни за червата

На първо място е киселото зеле - то съдържа пробиотици, които са необходими за правилното храносмилане и усвояване на храната. Киселото зеле е полезно за чревната микрофлора, то естествено колонизира полезните микроорганизми, които се борят срещу вредните бактерии, гъбички, дрожди и паразити.

Лещата е богата на фибри и хранителни вещества като калий, фолиева киселина, цинк и витамин В6. Тя е с ниско съдържание на мазнини, така че е популярен продукт сред тези, които следват фигурата.

Това са най-добрите билки за пречистване на червата

Бульоните в диетата подпомагат храносмилането и омекотяват изпражненията. Консумирайте пилешки бульон, костен и дори зеленчуков.

Пиенето на топла вода също така стимулира добре чревната дейност, жлъчния мехур и неговите канали. Топлата вода помага да се отървете от вредните вещества, пречиствайки стомашните и чревните стени, кат това стимулира метаболизма.

Сушени сливи - този сушен плод е богат на фибри, сорбитол и фенолни съединения, които подобряват чревната подвижност. Консумацията само на 50 грама сини сливи на ден в продължение на 3 седмици може да увеличи честотата на изпражненията и да нормализира консистенцията им.

Броколи - този зеленчук е един от малкото, които съдържат сулфорафан, който улеснява храносмилането. Освен това фибрите имат най-добър ефект върху чревното здраве.

Ябълките са богати на фибри, сорбитол, фруктоза и вода, които подпомагат храносмилането и предпазват от запек. За да се предотврати запек, понякога се препоръчва да се ядат една или две кисели ябълки сутрин.

Зехтин и ленено масло - тези естествени растителни масла съдържат съединения с противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства за подобряване на храносмилането. Например, зехтинът има жлъчегонно и леко слабително действие.

Цариградското грозде съдържа фибри, ензима актинидин и фитохимикали, които увеличават обема на изпражненията и насърчават чревната подвижност. Пектинът, съдържащ се в този плод, е важен за предотвратяване на метаболитни нарушения. Той намалява нивата на холестерола в организма и подобрява чревната подвижност. Наличието на витамини С и Е в цариградско грозде подпомага имунната система, действат като протектори срещу сърдечни заболявания. Този плод е полезен и за нервната система. Съдържащите се в него витамини от група В и магнезий подпомагат здравето на нервната система, подобряват паметта и концентрацията, според изданието The Health Site.

Трици - този продукт е пълен с неразтворими фибри, които могат да подобрят чревната подвижност. Тялото използва фибрите като абсорбент. Триците абсорбират излишната вода, токсини, мазнини, тежки метали и помагат за по-бързо освобождаване от вече усвоената храна. 

Още: Този плод е най-добър за имунитета и червата на хората над 65 години

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com