Това е най-добрата закуска при високо кръвно и висок холестерол

5921
Това е най-добрата закуска при високо кръвно и висок холестерол
Снимка: iStock

Бекон и яйца, палачинки или тестени изделия – много хора предпочитат тези храни за закуска, но те не са подходящи за хора с високо кръвно поради високото съдържание на холестерол. Това съобщава руският гастроентеролог д-р Екатерина Кашух.

„Те влошават състоянието на кръвоносните съдове и също така увеличават риска от сърдечно-съдови усложнения“, казва експертът.

„Препоръчително е да добавите към диетата си храни, които помагат за намаляване на кръвното налягане и сърдечно-съдовите рискове: листни зеленчуци, авокадо, боровинки, ябълки, орехи, мазна риба, нерафиниран зехтин и някои млечни продукти“, отбелязва д-р Кашух.

Какво ще се случи с кръвното ви, ако ядете ленено семе

Най-добрата закуска при хипертония

В резултат на това, според лекаря, закуската за хора с хипертония трябва да включва: зеленчуци (спанак, маруля, копър), растително масло, ядки и семена, червена риба с парче пълнозърнест хляб и неподсладено кисело мляко или бавно готвене каша.

Освен това гастроентерологът препоръчва да се ядат повече зеленчуци, пълнозърнести зърнени храни, риба и птиче месо.

В тази връзка специалистът посъветва хората с високо налягане да консумират по-малко сол, индустриални десерти и подсладени напитки, както и храни, съдържащи животински мазнини. Това е необходимо, според експерта, за да се поддържа съдовото здраве и да се намали рискът от развитие на усложнения на хипертонията, като инфаркт или инсулт.

„Заменете животинските мазнини с растителни. Избягвайте масло, заквасена сметана, свинско, говеждо месо, газирани напитки и напитки, съдържащи кофеин. По-добре е да изключите пикантни храни, подправки, кисели краставички, консерви, брашно и сладкарски изделия“, съветва лекарят.

„Избягвайте силния черен и зелен чай, кафето и най-важното – алкохола. Всички тези продукти предизвикват спазъм на кръвоносните съдове и увеличават натоварването на сърцето“, казва още гастроентерологът.

Лекарят препоръчва и следното:

  • Изберете постно месо - пилешкото, пуешкото или телешкото месо, приготвено без масло, е най-добрият избор за тези, които страдат от хипертония. Ако диетичното месо изглежда безвкусно без сол и мазнина, помислете за лимонов сок, магданоз, копър или босилек, които безопасно може да консумирате и ще подобрят вкуса на месото.
  • Яжте възможно най-малко храни, съдържащи животински мазнини: колбаси, мазнини, масло и гхи.
  • Яжте повече зеленчуци - храните, богати на фибри, помагат за намаляване нивото на лошия холестерол в кръвта, като предотвратяват усвояването му. В допълнение, те ви позволяват да поддържате усещане за ситост за дълго време и да не преяждате.
  • Яжте по-малко захар - по-добре е да изключите от диетата си лесно смилаемите въглехидрати, които причиняват натрупване на излишни килограми.
  • Увеличете дозата на магнезий и калий - това ще укрепи сърдечния мускул и ще увеличи неговата издръжливост. Включете в диетата си зърнени култури, зеле, сушени кайсии, моркови и цвекло.

Още: Евтиният зеленчук, който е задължителен за хората над 55 - сваля кръвното и укрепва имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативенн характер!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com