Този евтин зеленчук подмладява черния дроб и регулира холестерола

39570
Този евтин зеленчук подмладява черния дроб и регулира холестерола
Снимка: iStock

Още великият лечител и философ Хипократ е сред първите, които говорят за лечебните свойства на един зеленчук, който сваля холестерола и подмладява черния дроб, пречиствайки ги от токсини и възстановявайки пораженията в неговите клетки.

Учените, изучаващи свойствата на зеления лук, са стигнали до извода, че той е по-богат на хранителни вещества от неговата разновидност – стария лук. Особено ценни са листата на младия зелен лук, които съдържат невероятно количество витамини, минерали, аминокиселини и други ценни хранителни вещества.

Зелен лук - лек за черен дроб, висок холестерол и още куп заболявания

Всъщност има много повече заболявания, за които зеленият лук ще бъде истинско спасение. Учените, изучаващи полезните му свойства, са изненадани от неговия потенциал, според изданието The Health Site.

Лекар разкри за колко време черният дроб се възстановява след отказ на алкохола

Младият лук е добра помощ при болен черен дроб. Изследванията на канадски учени, проведени в началото на 20-те години на 21 век, показват, че холинът , който се съдържа в него, подмладява чернодробните клетки.

Веществата, които съставляват младите зелени филизи, могат да нормализират нивото на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Витамини, минерали, етерични масла, както и лигнин, неразтворими фибри, които влияят не само на холестеролните нива, но и на нивата на кръвната захар. При редовна консумация на зелен лук и двата показателя могат значително да се променят към по-добро.

Зеленият лук съдържа витамини A, C, K, D, E, PP, B (B1, B2, B5, B6, B9, B12). Той съдържа много ценни минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, манган, мед, селен, флуор, сяра. Има фибри, аминокиселини, антиоксиданти. Цялото това богатство се използва в много страни по света за подобряване на здравето.

 Зеленият лук съдържа антиоксиданти, които предпазват външната обвивка на сърцето и кръвоносните съдове от увреждане на свободните радикали. Освен това младият лук, който влияе върху нивата на холестерола, има способността да поддържа кръвното налягане в нормални граници. Това помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Веществата, които съставляват младото растение, почистват артериите от плаки, които се образуват поради високите холестеролни нива.

Зеленият лук е с високо съдържание на витамин А, който спомага за доброто зрение – той покрива около три процента от дневната нужда от него.

Витамините С и К, които също са в изобилие в младия лук, предпазват костите от разрушаване. Една 50-грамова връзка съдържа близо 20 процента от препоръчителния дневен прием на витамин К и около два процента витамин С.

Колагенът, който е част от състава на младия лук, насърчава производството на колаген, което поддържа кожата млада.

Друго безценно свойство на зеления лук е неговата уникална способност да унищожава вредните бактерии, живеещи в червата. Експериментите, проведени от испански учени, доказаха ефективността на младия растеж за подобряване на състава на микробиотата.

Още: Здрав черен дроб - подправката, която всеки столетник яде

Важно: Тази публикация е само за информационни цели. Тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com