Този плод чисти белите дробове на пушачите

50044
Този плод чисти белите дробове на пушачите
Снимка: iStock/Guliver

Тютюневият дим съдържа редица вещества, които оказват неблагоприятно влияние върху здравето – бензол, метанол, азотен оксид, никотин, въглероден диоксид. Доказано е, че тютюнопушенето причинява сърдечно-съдови заболявания, рак, белодробни болести, увреждания на плода при бременни жени. Най-сериозно засяга белите дробове. Пристрастените към цигарите са изложени на много по-висок риск от развитие на ХОББ, дихателна недостатъчност, рак на белите дробове. Това налага те да се отнасят с повишено внимание към здравето си, да осъществяват редовни профилактични прегледи и да се опитат да ограничат вредата, нанесена от цигарите, с всички средства. Билки, плодове, промяна в начина на хранене и живот помагат за целта. Известни са няколко плода, които оказват лечебно въздействие върху дробовете и са способни да ги прочистят от следите от тютюнопушенето, подобрявайки състоянието им. Сред тях са бананите, ябълките и доматите. Оздравителното им въздействието им се счита, че се дължи на факта, че са ценни източници на антиоксиданти, които минимизират промените и възпалителните процеси в белите дробове, справят се успешно със свободните радикали, които се образуват и при тютюнопушенето, и подпомагат възстановителните процеси на увредените тъкани.

Как бананите помагат за изчистване на белите дробове на пушачите?

3 кухненски съставки, с които човек може да прочисти белите си дробове

Колкото и да не ни се иска да ви го напомняме, пушенето е една от водещите причини за редица заболявания. Ако навреме се откажете от то...

Бананите са богати на магнезий, чиито недостиг води до белодробни проблеми. По отношение на тютюнопушенето, бананите са чудесно средство за прочистване на белите дробове от отровите, причинени от цигарите. Меки банани, смачкани на каша, с добавени мед и джинджифил към тях, са с доказано благотворно въздействие върху белия дроб, изчистват го от неблагоприятните ефекти от пушенето и се справят с упоритата кашлица. Рецептата е полезна и за пациенти, които имат проблем с отхрачването. Комбинацията от банани, мед и джинджифил оказва лечебно въздействие върху организма и при вирусни и бактериални инфекции. Улеснява дишането и помага за бързото възстановяване на белодробната тъкан. Приготвя се лесно – 500 мл. вода се оставя на котлона, докато заври, след което към нея се добавят смачканите банани и джинджифила и се сваля от котлона. След като изстине се добавя мед. Сместа се съхранява в хладилник и се приемат няколко супени лъжци от 3 до 5 пъти ден. Стоплете преди прием.

Как влияят доматите?

Доматите, противно на масовото знание, са плод. Те са богати на каротеноиди, които възстановяват белите дробове след увреждащото действие на свободните радикали и предпазват от развитие на злокачествени заболявания.

Как влияят ябълките?

Какво точно причинява Covid-19 на белите дробове и какви изследвания са нужни след боледуване

Проф. Венцислав Петков е роден в България. След като завършва Медицинския университет в София, заминава за Австрия като специализант по...

Ябълките са богати на флавоноиди, които са изключително ценни за белите дробове. Те ги прочистват, справят се успешно с възпалителните процеси и подпомагат здравето им особено при пушачите или изложените на тютюнев дим. Препоръчва се честата им консумация в сурово състояние. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com