Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод забавя побеляването на косата, яжте го поне 1 път седмично

08 декември 2023, 14:11 часа

Руският диетолог д-р Михаил Гинзбург сподели неочакваните свойства на един плод - неговата консумация забавя побеляването на косата. Според лекаря райска ябълка може и трябва да се консумира от всички, но за хора над 50 години е просто необходима. Този плод е източник на ценни витамини и микроелементи, включително йод и желязо. В зряла възраст рискът да се сблъскате с техния дефицит е значително по-висок.

Райска ябълка - плодът, който забавя побеляването на косата

Веществата, посочени от диетолога, имат положителен ефект върху нервната система, а също така удължават младостта, според д-р Гинзбург. Чудодейният ефект на този продукт се обяснява много просто: райската ябълка запазва пигмента в косата, така че нейната консумация ще ви позволи да избегнете сивата коса за дълго време.

Можете да ядете райска ябълка 1 до 3 пъти седмично. Продуктът преживява много добре първото заледяване и падане на температурите, но остава най-полезен, когато е свеж.

Лекар: Тези 3 заболявания са причината за ранно побеляване на косата

Д-р Михаил Гинзбург също предупреждава, че хората с уролитиаза и стомашно-чревни заболявания ще трябва да откажат консумацията на плода. Райската ябълка е безопасна за диабетици, но специалистът все пак съветва да се придържате към нормата и да не ядете повече от един плод на ден.

Други ползи от райската ябълка

Сред положителните свойства са:

  • Стимулиране на храносмилането благодарение на фибрите, които подобряват подвижността, абсорбират токсините и активират секрецията на стомашни и чревни сокове.
  • Помага за усвояването на желязото поради аскорбинова киселина, стимулиране на хематопоезата поради витамини от група В.
  • Повишаване на еластичността на капилярите поради витамин РР, подобряване на реологичните свойства на кръвта поради витамини Р и К. Това е полезно за хора, чиято кожа е склонна към розацея и има предпоставки за разширени вени.
  • Помага за поддържане на зрителната острота с бета-каротин и зеаксантин, които предпазват ретината и макулата от дегенеративни промени.
  • Лекият диуретичен ефект помага за премахване на подуване на крайниците, премахване на излишните соли и предотвратяване на уролитиаза.
  • Намаляване на риска от инфаркт поради фенолни съединения, които се борят с атеросклерозата.
  • Помага за стимулиране на имунната система с високи концентрации на аскорбинова киселина, витамини от група В и минерали.

Но е важно да знаете, че някои хора трябва да ограничат консумацията на райска ябълка или напълно да спрат да ядат, за да не навредят на здравето си. Сред основните противопоказания са:

  • възраст до три години;
  • остри заболявания на храносмилателния тракт (гастрит, ентерит, колит);
  • алергии към продукта, индивидуална непоносимост.

Още: Лекар: Яжте по 1 лъжичка от това, за да забавите побеляването на косата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес