Този зеленчук вдига калция в кръвта - яжте го 1 път седмично за железен имунитет

17258
Този зеленчук вдига калция в кръвта - яжте го 1 път седмично за железен имунитет
Снимка: iStock/Guliver

Калцият е минерал, който е от съществено значение за формирането, растежа и поддържането на здрави кости. Можете да получите необходимото количество него от определени храни и една от тях са броколите. Те укрепват имунната система и създава щит срещу болести. Осигурява изцеление от много заболявания, вариращи от увреждане на костите до очни заболявания и са ефективен лек срещу сърдечно-съдови заболявания и рак.

Ползи от броколите

Те са зимен зеленчук с много висока хранителна стойност. Яденето на броколи веднъж седмично укрепва имунната система и предпазва от зимни болести. Броколите могат да се консумират както сурови, така и след термична обработка.

Количеството коментирания минерал, което тялото ви трябва да приема всеки ден, варира в зависимост от възрастта. За деца то е около 200-1000 милиграма, на възраст 9-18 години - 1300-3000 милиграма, 18-50 години - 1000-2500 милиграма, а за хора над 50 години - 1200-2000 милиграма.

Магнезий и калций - лекар разкри как е правилно да се приемат

Броколите, които са изключително богати на това вещество, привличат вниманието и заради съдържанието на витамин С. Имунната система се нуждае от това вещество. Около 80 грама броколи покриват 84% от дневната ви нужда от витамин С. За да предотвратите инфекции, имате нужда от 100 до 200 милиграма аскорбинова киселина през целия ден.

Заедно с калция, за здрави и здрави кости е важен и витамин К. Броколите са отличен източник на тези вещества и затова поддържат костите здрави. Витамините А и С, цинкът и фосфорът, открити в тях, са ефективни за здравето на костите. Яденето на броколи може да помогне за намаляване на възпалението и болката, причинени от възпаление на ставите. Благодарение на витамин Е в състава си, продуктът предпазва от молекули, които причиняват възпаление. А сулфорафанът помага за предотвратяване на остеоартрит, известен също като калцификация.

Броколите, като мощен източник на фибри, поддържат функцията на червата и намаляват вероятността от заразяване с болести. Фибрите помагат за нормализиране на нивата на кръвната захар и контролират диабета.

Антиоксидантите, открити в този зеленчук, помагат за предотвратяване на увреждане на клетките. Флавоноидът, наречен кемпферол, е ефективен за предотвратяване на възпаление в тялото. По време на храносмилането вещество, наречено глюкорафанин, се превръща в сулфорафан, който е добър антиоксидант. Според изследванията сулфорафанът нормализира нивата на холестерола, понижава нивата на кръвната захар, предотвратява развитието на хронични заболявания и намалява увреждането на клетките, съобщава изданието The Health Site.

Благодарение на антиоксидантите като зеаксантин и лутеин, броколите предпазват и здравето на очите.

Проучванията показват, че чудодейният зеленчук помага за предотвратяване и лечение на колоректален рак, рак на бъбреците, пикочния мехур, стомаха, простатата и гърдата.

Още: Топ 5 на храните с най-високо съдържание на калций

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com