Топ 5 на храните с най-високо съдържание на калций

18621
Топ 5 на храните с най-високо съдържание на калций
Снимка: iStock/Guliver

Калцият е основен макронутриент, необходим за нормалното функциониране на тялото. Освен че е незаменим за костите, заедно с други елементи се грижи за сърцето, нервната и хормоналната система. Храната доставя калций на тялото ежедневно, дневният прием е един грам. Кои продукти могат да се похвалят с такова рекордно съдържание.

Пармезан

Стана ясно защо Йорданка Христова хапва черупки от яйца

Йорданка Христова е известна естрадна певица, която има много почитатели сред нас. За нея знаем, че тя е любител на народната медицина ...

Зрялото твърдо сирене от Италия е хранилище на калций и ниско съдържание на холестерол. Може да се използва при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Само нормата на ден трябва да бъде не повече от 75 g, това осигурява дневната доза калций от 1000 mg.

Пармезанът, в сравнение с други сирена, има по-ниско съдържание на калории, може да се добавя към диетични ястия. Освен това, сиренето компенсира липсата на витамини A, B, D, което е особено важно за диетичното хранене.

Сирене

Ферментиралият млечен продукт, произведен от краве мляко, също държи рекорда по съдържание на калций. Този вид сирене съдържа около 630 мг. Така 100 г сирене фета съдържат почти 63% от дневната нужда от калций. Сиренето е с относително ниско съдържание на калории, има около 20 г мазнини срещу 26 г в пармезана. Ако лекарят препоръча укрепване на костите и зъбите, тогава можете спокойно да включите леко младо сирене в диетата си. Освен това, ястията със сирене фета са питателни, здравословни и вкусни.

Халва

Недостиг на калций? Ето как да си го набавим

Калцият е жизненоважно минерално вещество. Той се грижи за нормалното състояние на костите и зъбите, където се намира в големи количест...

Ако вземем за пример халва от сусам и фъстъци, тогава мнозина ще бъдат много изненадани. Сусамовите семена са друг рекордьор по калций в състава си. В 100 g пресни семена има почти 780 mg от ценния елемент. Съответно, това е 78% от дневната нужда срещу 9,5% в изварата.

Колко здравословен е такъв десерт като цяло? Разбира се, семената и ядките съдържат тонове витамини и жизненоважни хранителни вещества. Продуктът обаче е доста калоричен, около 500 kcal на 100 г. Затова трябва да се консултирате с диетолог за такава закуска. В същото време, съставът на халва ще подобри състоянието на зъбите, косата, кожата, ноктите.

Риба

Един от наличните сортове риба на домашната трапеза е сардината. Рибните консерви в масло се различават качествено по съдържанието на калций. Именно в тази форма той придобива максималния показател - 380 mg. Това не покрива цялата дневна доза, но може да стане част и от балансирана диета.

Високото съдържание на калций се осигурява от костите, омекотени след продължително варене. Бонус към използването на такива консервирани храни също ще бъде рибеното масло, което е не по-малко полезно за тялото. Продуктът също е висококалоричен, трябва да се използва внимателно с диетичното хранене. Консервираните храни не се препоръчват при проблеми със стомашно-чревния тракт.

5 храни, богати на калций, които да включите в менюто си

Калцият и витамин D са двата най-важни елемента, които са нужни на тялото ви, за да функционира правилно. Задължително е да консумирате...

Шоколад

Съдържанието на калций в млечния блок е около 24% от дневния прием. В същото време, шоколадът е много вкусен и стандартното тегло на плочката е само 100 г. Тоест, с помощта на шоколадова лента можете леко, но да покриете необходимата доза калций. Но високото съдържание на калории и захар правят такъв продукт съмнителен доставчик на калций.

В допълнение към изброените продукти има още много интересни опции. Например пшенични трици, броколи, зеле, мляко. Основното нещо е да използвате храните в полза на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com