Тъмни кръгове под очите: Какви заболявания издават?

22789
 Тъмни кръгове под очите: Какви заболявания издават?
Снимка: iStock/Guliver

Тъмните кръгове под очите са не само козметичен проблем. В повечето случаи те са признак на заболявания и състояния, свързани с вътрешните органи. Според имунолози най-често причината се крие в чернодробно или бъбречно заболяване и това изисква своевременно насочване към терапевт. Други патологии, които могат да се проявят като потъмняване на кожата в областта на под очите, са заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система.

Анемия

Дефицитът на желязо може да бъде причина за появата на тъмни кръгове. Недостигът на този елемент води до развитието на анемия, която се свързва с липсата на кислород. В допълнение към чернодробните и бъбречните заболявания, анемията допринася за развитието на състояние като хипоксия (кислороден глад). Именно това кара кръвта в съдовете, разположени в кожата под очите, да потъмнее.

Дори и да не сте твърдо убедени в силата на здравословното хранене, има голяма вероятност тъмни кръгове и подпухналостта под очите ви да са провокирани от факта, че не консумирате храни, богати на хранителни вещества. Вените, разположени около зоната на очите, стават по-забележими, когато в тялото има липса на желязо. Вегетарианците са изложени на по-висок риск от развитието на анемия, тъй като месото е сред основните хранителни източници на желязо.

Приемът на определени лекарства води до разширяване на кръвоносните съдове и това също се отразява негативно на зоната под очите.

Хормонален дисбаланс

Хормоналните промени като тези при ПМС или менопаузата също могат да причинят повишено задържане на течности и промени в пигментацията в кожата. Хормоналната заместителна терапия и хормоналните контрацептиви също могат да стимулират производството на меланин в кожата.

Ето кои бенки са опасни за здравето и как да ги премахнем

Бенките са малки кафеникави петна, които в повечето случаи се появяват по кожата на човешкото тяло още в най-ранна възрас...

Хипофункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е основна жлеза в тялото. Ако тя не функционира нормално, може да се засегне и производството на кръв. Анемия може да възникне при хипотиреоидизъм. В случая е възможно да бъдат засегнати още стомашно-чревната система и черния дроб. Това затруднява отстраняването на токсините от тялото и съответно води до потъмняване на кожа под очите.

Алергии и екзема

Алергиите и екземата причиняват подуване и възпаление, които могат да допринесат за тъмните кръгове под очите. Хистаминовите реакции водят до промени в кръвообращението. Проблемите със синусите също могат да причинят натрупване на течности в областта на носа и очите.

Ако факторът на съществуващите заболявания е изключен, тъмните кръгове обикновено показват претоварване на тялото поради нездравословен режим, липса на сън, постоянно използване на мобилни устройства, консумация на алкохол, нездравословни храни и загуба на тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com