Учени откриха скрити симптоми, които издават Паркинсон

5332
Учени откриха скрити симптоми, които издават Паркинсон
Снимка: iStock

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което засяга предимно движението, причинявайки симптоми като треперене, скованост и проблеми с равновесието. Въпреки че точната причина за болестта на Паркинсон все още не е известна, изследователите са постигнали значителен напредък в разбирането на ролята на червата в това сложно заболяване. През последните години изследванията на болестта на Паркинсон все повече се фокусират върху връзката между червата и мозъка, като разкриват интригуващи връзки между тях.

Един от ключовите фактори, които предизвикаха интереса към оста черва-мозък, е наблюдението на стомашно-чревни симптоми, появяващи се години преди появата на двигателни симптоми при пациенти с Паркинсон. Тези симптоми включват запек, променен чревен мотилитет и анормален състав на чревните бактерии. Това предполага, че патогенезата на Паркинсон може да се заражда в червата и с течение на времето да се разпространява в мозъка.

При Паркинсон винаги се появяват първо 2 симптома

Проучванията показват, че неправилно нагънатите протеини, наречени алфа-синуклеин, които са отличителен белег на болестта на Паркинсон, могат да се придвижват от червата към мозъка чрез блуждаещия нерв - директна връзка между тези два органа. Това откритие дава потенциално обяснение за прогресивния характер на заболяването, тъй като разпространението на алфа-синуклеин може да доведе до натрупване на токсични агрегати в мозъка, което да предизвика невродегенерация.

Освен това нови данни сочат, че чревната микробиота - сложната общност от микроорганизми, обитаващи стомашно-чревния тракт - може да играе решаваща роля при болестта на Паркинсон. При пациенти с Паркинсон са наблюдавани промени в състава на чревната микробиота, като се наблюдава намаляване на полезните бактерии и увеличаване на потенциално вредните видове. Тези дисбаланси могат да допринесат за възпаление, нарушена функция на чревната бариера и производство на метаболити, които могат да повлияят на здравето на мозъка.

Това са първите признаци на паркинсон - не ги подминавайте и следете близките си за тях

Разбирането на връзката между червата и мозъка при болестта на Паркинсон открива нови възможности за терапевтични интервенции. Изследователите проучват използването на пробиотици, пребиотици и диетични интервенции за модулиране на чревната микрофлора и потенциално забавяне на прогресията на заболяването. Освен това насочването към червата, за да се предотврати разпространението на алфа-синуклеин в мозъка, е обещаващо за разработването на нови терапевтични стратегии.

Изследванията на болестта на Паркинсон все повече се насочват към червата поради силните доказателства, сочещи участието на оста черва-мозък в болестта. Изследването на чревната микрофлора, блуждаещия нерв и разпространението на алфа-синуклеина дава ценни сведения за основните механизми на Паркинсон. Разкривайки сложните връзки между червата и мозъка, изследователите се надяват да проправят пътя към иновативни лечения и в крайна сметка да подобрят живота на милиони хора, засегнати от това опустошително състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com