Учени потвърдиха благотворното въздействие на кафето върху черния дроб

10668
Учени потвърдиха благотворното въздействие на кафето върху черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Много хора избират да започнат сутринта си с чаша ароматно кафе. Тази напитка не само ободрява, но и има редица ползи за здравето.

Според клиниката в Кливланд, кафето е полезно при безалкохолна мастна чернодробна болест. Това състояние има патологични промени в чернодробната тъкан поради излишното отлагане на мазнини в клетките на този орган. Болестта засяга предимно хората с наднормено тегло, диабет или висок холестерол. В допълнение, при болните редовната консумация на кафе намалява вероятността от развитие на цироза.

Признаците, че трябва да намалите кафето

Кафето е огромна част от живота на много хора. Той е пръв приятел в мисията да се ободрим и да имаме силен тласък на енергия сутрин, на...

Също така, изследване, публикувано в списание Nutrients, показа, че кафето действа отлично върху пациенти с чернодробна фиброза - това е свръхрастеж на съединителната тъкан в дроба, който се случва, когато чернодробните клетки са повредени от вируси, алкохол, токсични вещества и други фактори.

Експерти са анализирали данните от изследванията за периода от 2010 до 2021 г. Мета-анализът включва 11 изследователски статии, които събират информация за пациенти с безалкохолна мастна болест.

Този анализ потвърждава, че кафето наистина играе защитна роля срещу значителна фиброза на черния дроб при пациенти с NAFLD. Прагът за консумация на кафе за получаване на този ефект обаче трябва да бъде определен в следващи проучвания, заключават учените.

Експертите, споделящи идеята за полезното въздействие на кафето върху черния дроб, казват, че кафето на зърна, а не разтворимото кафе, е това, което е полезно за черния дроб.

Как най-лесно разбираме, че имаме непоносимост към кофеина

За много хора началото на деня се свързва с чаша кафе. Те дори не могат да си представят утрото без горчивия вкус на любимата си напитк...

Доказано е, че кафето е полезно при чернодробни заболявания, предотвратява преминаването на хепатит към цироза, а цирозата - към рак. Следователно 3 до 5 чаши кафе на ден за хора с чернодробни болести са от съществено значение, смятат медици. Те също така отбелязват, че кафето не причинява вдигане на кръвното налягане при хора с хипертония, ако те пият тази напитка от дълго време и са адаптирани към нея.

Има и научни изследвания, които показват, че редовната консумация на кафе намалява риска от известни проблеми на сърдечно-съдовата система, включително инфаркти, повторни инфаркти и аритмии. Чаша червено вино, четири чаши кафе на ден и чаша мляко могат да помогнат за добрата форма на човек, стига да не са противопоказани за определени заболявания на пациянта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com