Учени разкриха най-голямата тайна на високото кръвно

6201
Учени разкриха най-голямата тайна на високото кръвно
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане или хипертонията засяга всеки трети възрастен. Хипертонията значително повишава риска от инфаркт, инсулт и съдова деменция. Тъй като най-често хипертонията се развива без никакви симптоми, нарушенията на налягането се откриват твърде късно и само половината от пациентите знаят, че имат хипертония.

Учени от Кралския колеж в Лондон направиха откритие, което ще помогне на лекарите да възпроизведат естествени методи за регулиране на човешкото кръвно налягане чрез стимулиране на нервите с ензими. По този начин те могат да произвеждат повече от необходимите химикали.

Ново откритие за хипертонията

Учените са направили това откритие чрез експерименти върху здрави мъже с нормално кръвно налягане, на които са дадени лекарства, които пречат на производството на азотен оксид от нервите.

Кога е най-добре да се приемат лекарства за високо кръвно - сутрин, обед или вечер

Откритието на британски учени може да послужи като основа за създаването на по-ефективни методи за лечение на хипертония. Експертите са открили как тялото регулира кръвното налягане без намеса.

Учените са открили, че високото кръвно налягане може да бъде намалено, ако околните артерии и нерви започнат да произвеждат азотен оксид. Това откритие представлява фундаментална промяна в начина, по който учените си обясняват механизмите на налягането. Доскоро учените считаха, че то се регулира изключително от стените на кръвоносните съдове, но не и от снопчетата нерви около него. В допълнение, откритието им позволява да се разбере по-добре ролята на стреса и емоциите в развитието на хипертония, тъй като тези нерви имат пряка връзка с мозъка.

Причини за високо кръвно налягане при първична хипертония

Развитието на заболяването се дължи на смущения в механизмите за регулиране на кръвното налягане, които възникват по различни причини. Функционалните дефекти включват лоша бъбречна функция, което води до задържане на натрий в тялото. В тялото се натрупва повече течност и бъбреците не реагират на произволни увеличения на налягането по време на тренировка и стрес.

Повишената активност на нервната система може да доведе до нарушения на кръвното налягане. Промените в неговата чувствителност могат да бъдат причинени генетично или от фактори на околната среда - стрес, хронична умора или болка. Когато активността на централната нервна система се увеличи, натоварването на сърцето се увеличава.

Причината за високо налягане може да бъде нарушение на кръвообращението в тъканите - оток поради метаболитни проблеми, епителна дисфункция.

При възрастните хора кръвното налягане се повишава с възрастта. При юноши и млади хора болестта може да бъде причинена от фактори на околната среда, начин на живот или наследственост. Наследственият фактор за есенциалната хипертония не се оспорва от лекарите. Вероятността за наследяването му е 30%.

Кардиолог: Това е най-опасният симптом на високо кръвно след 45 години

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com