Учени разкриха по колко захар в кафето и чая НЕ вреди на здравето

2657
Учени разкриха по колко захар в кафето и чая НЕ вреди на здравето
Снимка: iStock

Според холандски учени твърдението, че не трябва да се добавя захар към чая и кафето, защото това ще доведе до сериозни здравословни проблеми и в крайни случаи до преждевременна смърт, е силно преувеличено.

Те стигат до този извод след като анализира данни от 32-годишно проследяване на няколко хиляди пациенти с различни навици. В резултат на това става известно, че добавянето на захар в разумни граници не представлява никаква опасност.

Учени: Ако искате да отслабнете, пийте кафето така

Но, както отбелязват учените, сладката съставка няма да навреди, ако е в ограничени количества. Допустимата граница е до 5 грама.

Ако количеството на сладкия компонент се увеличи, тогава съществува риск от проблеми. Учените припомнят, че любимата на мнозина газирана напитка съдържа около 25 грама захар, а това се отразява изключително негативно на състоянието на организма. Констатациите им са публикувани в изданието PLOS One.

Ефекти от консумацията на кофеиновата напитка

Изследванията показват, че при редовна консумация на напитката води до повишаване на когнитивните способности. Благодарение на нея се ускорява реакцията и намалява умората. Друго свойство на напитката е разширяването на кръвоносните съдове. В резултат на това сърцето, черният дроб, бъбреците и много други вътрешни органи са по-добре наситени с кислород и следователно изпълняват своята функция по-ефективно.

Редица изследвания показват, че редовната консумация на кафе води до по-дълбоко и спокойно дишане. Факт е, че кофеинът стимулира частта от мозъка, отговорна за дишането. До клетките достига повече кислород, така че те работят по-добре от преди.

Кафената напитка влияе различно на сърдечно-съдовата система на всеки човек. Някои хора изпитват леко повишаване на сърдечната честота. Други изпитват тежка тахикардия, особено ако са подложение на стрес или физическа активност.

Човек със стабилно кръвно налягане може спокойно да пие тази напитка. Въпреки това, ако сте хипотоник, една ободряваща напитка може да помогне за повишаване на кръвното ви налягане по време на пристъп. Това ще подобри показателя до оптимални стойности и ще се почувствате по-добре.

Кафените напитки имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт поради съдържанието на кофеин и много киселини. Представените вещества подобряват секрецията на стомашен сок и също така подобряват чревната функция. Ето защо се препоръчва напитката да се пие веднага след хранене.

Още: Учени: Започнете да пиете по още едно кафе на ден и вижте какво ще се случи

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com