Учени: Това е най-добрата ядка за червата, яжте я всеки ден

23018
Учени: Това е най-добрата ядка за червата, яжте я всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Pennsylvania State University установиха, че добавянето на една ядка към ежедневното ви меню може да подобри работата на червата, съобщава Nutrition. Става въпрос за орехите.

Орехи за здрави черва

Авторите на научната работа са изследвали показанията на 42 доброволци с наднормено тегло на възраст от 30 до 65 години. Те са се придържали към нормалната си диета в продължение на две седмици, след което са били разделени на три групи и подложени на диета с ниско съдържание на наситени мазнини. Към диетата им са добавени орехи, алфа-линоленова киселина и мастна олеинова киселина.

Лекар: 4 начина да забравите за проблемите с червата

Доброволците са останали на тази диета шест седмици. През цялото това време те са били редовно тествани. Оказало се, че тези, които консумират орехи, имат подобрена чревна микрофлора. Тези, които са консумирали растителни масла, не са имали този ефект.

Учените също отбелязват, че орехите съдържат важни хранителни вещества, които насърчават растежа на чревния микробиом. Това са мастни киселини, фибри и биологично активни съединения.

Други ползи от орехите

Ядките не са панацея за всички болести, но могат да бъдат полезни за поддържане на здрав организъм. Но консумацията им намалява нивата на лошия холестерол с приблизително 9–16% и понижава кръвното налягане с 2–3 mmHg. Положителните промени се дължат на наличието на омега киселини в продукта.

Според изданието изследванията показват, че хората, които ядат орехи всеки ден, са по-малко склонни да страдат от хипертония и коронарна болест на сърцето. Рискът от развитие на инфаркти и инсулти също е намален.

Омега-3 мастните киселини, йодът и селенът в продукта подобряват паметта и концентрацията. Но това не е всичко. Средиземноморската диета с ядки в диетата намалява риска от развитие на сенилна деменция.

Продуктът може да се консумира от хора с диабет. Има нисък гликемичен индекс и не повишава кръвната захар. Освен това намалява вероятността от развитие на усложнения, дължащи се на заболяването.

Орехите са много калорични. Но въпреки това могат да се включат в диетата на тези, които отслабват. Умерената им консумация намалява риска от метаболитен синдром и затлъстяване . Те съдържат много фибри, протеини и мазнини. Поради това те бързо засищат глада и ви предпазват от преяждане.

Хората, които редовно ядат орехи, са по-малко склонни да се разболеят от рак. За да намалите риска с 15%, са достатъчни 30 грама на ден. При хора с рак те забавят растежа на съществуващите тумори.

Орехите повдигат настроението и подобряват съня. Те помагат на жените да удължат младостта, като подобряват състоянието на кожата и косата.

Кои са най-вредните храни за дебелото черво?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com