Учени: Това е най-добрата подправка за предпазване от диабет и удължаване на живота

75158
Учени: Това е най-добрата подправка за предпазване от диабет и удължаване на живота
Снимка: iStock

Една подправка подобрява нивата на кръвната захар и е чудесно средство за предпазване от диабет. Нейната редовна консумация има и други ползи за здравето.

Подправката, която предпазва от диабет и удължава живота

Канелата е известна като супер подправка. Тя оправдава репутацията си на идеално естествено средство за предотвратяване на диабет и удължаване на живота, споделят учени от Diabetes UK пред изданието Express.

Тази подправка чисти всички токсини от черния дроб, яжте я всеки ден

„Тази подправка е изключително богата на антиоксиданти. Тя модулира оксидативния стрес, намалява възпалителните и алергичните реакции, понижава нивото на циркулиращите в кръвта липиди, като по този начин защитава сърдечно-съдовата система. Играе ролята и на адювант при антидиабетно лечение“, посочват специалистите.

Според скорошно проучване, диетата, богата на подправки, включително канела, намалява вредното въздействие на мазните храни върху тялото.

След прием на храна с високо съдържание на мазнини, триглицеридите се повишават в кръвта и хронично високата им концентрация влияе върху развитието на сърдечни заболявания. Участниците в проучването, които са мъже на възраст 30-65 години, са добавяли по две супени лъжици подправки към мазните храни, консумирани от тях. Кръвните им проби показват, че нивото на антиоксидантите в кръвта им се е повишило с 13 процента, а нивото на триглицеридите е намаляло с около 30 процента.

Сдъвчете тази подправка преди хранене и вижте какво ще се случи с тялото ви

"Резултатите от клинично проучване, публикувано в списанието Diabetes Care, показват, че канелата подобрява нивата на кръвната захар и холестерола при хора с диабет тип 2, намалява влиянието на рисковите фактори, свързани с диабета и сърдечно-съдовите заболявания", твърдят британски учени.

Според техните открития, яденето на един грам канела на ден, като част от здравословна диета, може да повиши инсулиновата чувствителност и да помогне за предотвратяване или обръщане на хода на диабет тип 2.

В допълнение, подправката е отличен източник на фибри, манган, калций и действа като мощен антиоксидант. Канелата превъзхожда редица други храни по отношение на антиоксидантния си капацитет.

Подправката, която трябва да ядете поне 2 пъти на ден

Според учените голямото количество флавоноидни съединения в нея оказват противовъзпалителни ефекти, помагайки за намаляване на риска от автоимунни заболявания и рак. Същевременно с това тези вещества спомагат за увеличаване на продължителността на живота.

По-специално, ароматната подправка има благоприятен ефект върху когнитивната функция и мозъка, като ефективно поддържа клетките му дори и след травматично увреждане или инсулт.

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Тя не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com