В наши дни хората правят по-малко секс от когато и да било през историята

18150
В наши дни хората правят по-малко секс от когато и да било през историята
Снимка: iStock/Guliver

Хората правят по-малко секс от всякога и спадът е особено видим при по-младите възрастни, особено при мъжете. Тази тенденция има повече общо с интернет и приложенията за запознанства, отколкото с морала, страха от бременност или лесния достъп до порнография.

Приблизително 1 от 3 мъже на възраст от 18 до 24 години не са съобщавали за сексуална активност през последната година, според ново проучване, публикувано в JAMA Network Open. Миналата година сексуалната неактивност се е повишила от близо 19% на 31% при мъжете в тази възрастова група, според изследователи, ръководени от д-р Питър Уеда, от Института Каролинска в Стокхолм.

Сексуалната неактивност при жени на същата възраст остава относително постоянна, като се увеличава от 15% на 19% през същия период.

Проучването също така установява, че сексуалната активност е намаляла значително при мъжете и жените на възраст от 25 до 34 години (от предишните 7% неактивни, тя се е увеличила на 14% при мъжете и от предишните 7% на 12% при жените).Сексуалната активност не намалява в групата на 35-44-годишните.

Неженените мъже с ниски доходи , безработните или служителите на непълно работно време са били по-склонни да не правят секс през последната година, отколкото тези, които са женени, имат по-висок доход или имат работа.

Проучването също така показва, че дори при хора, които са правили редовен секс, честотата на половия акт намалява. „Докато средната сексуална честота сред тези, които са били сексуално активни, може да отразява техните приоритети и предпочитания, сексуалната неактивност може да отразява липсата на интимни връзки, със значително различни последици за хората и обществото“, каза Уеда пред „Healthline“.

Констатациите се основават на отговорите на 4 291 мъже и 5 213 жени, които са участвали в Общо социално проучване между 2000 и 2018 г.

Един от факторите е забавеният растеж

Професорът по психология от държавния университет в Сан Диего Жан Твенге каза, че подобен спад в сексуалната активност е показан в проучвания, проведени във Великобритания, което предполага, че тенденцията не е ограничена до една страна. Според Твенге младите хора може да правят по-малко секс, защото се нуждаят от повече време, за да „пораснат“.

Колко често да правим секс, за да сме щастливи 

Ако сте в дълга връзка или вече имате семейство, работите прекалено много и не обръщате достатъчно внимание на сексуалния си живот, тря...

„Това включва забавяне не само на сексуалната активност, но и на други дейности, свързани с репродукцията, включително живот с партньор, бременност и раждане на деца“, каза тя.

„Тези репродуктивни тенденции обаче не се появяват изолирано, те са следствие от по-широката културна тенденция на забавен растеж. Например юношите през 2010 г. са по-малко склонни също да шофират, да пият алкохол, да излизат без родителите си и да работят в сравнение с подрастващите през предходните десетилетия."

Не само младите мъже правят по-малко секс от всяко поколение преди, но и младите жени, каза д-р Джефри Дженсън Арнет, професор по научни изследвания в университета Кларк в Масачузетс и основател на теорията за „зрелостта“, определена като времето от късно юношество до зряла възраст, дефинираща началото на отговорностите на младите и възрастните като стабилна работа, брак и родителство.

„Това е част от общата тенденция към по-малко рисково поведение, която се появи през 90-те години, включваща не само секс, но и употреба на алкохол, рисково шофиране и престъпна дейност“, каза д-р Арнет.

Дигиталните медии като пречка

Как сексът помага да запазите паметта

Сексуално активните хора на възраст над 50 години имат по-добра памет, според ново проучване за сексуалността, публикувано в списание &...

Порнографията вероятно не е проблем, добави Твенге, тъй като изследванията показват, че потребителите на порно всъщност са по-сексуално активни. Вместо това тя посочи, че огромните възможности за забавление, предлагани от интернет и дигиталните медии като цяло, могат да попречат на младите хора да развиват взаимоотношения в реалния живот.

Въпреки че уебсайтовете и социалните медии теоретично трябва да улеснят намирането на нови сексуални партньори, времето, прекарано онлайн, замества времето, прекарано в социално взаимодействие лице в лице“, обясни Твенге.

„Между 24-часовата наличност на забавления и изкушението да използвате смартфони и социални медии, сексуалната активност може да не е толкова привлекателна, колкото беше преди. Просто казано, сега има много повече избори, които мъжът може да направи късно вечерта, отколкото преди, и по-малко възможности за започване на сексуална активност, ако и двамата партньори са заети със социални медии, видео игри или гледане на видеоклипове“, добави той.

Нанси Сътън Пиърс, клиничен сексолог, каза пред „Healthline“, че десетилетията на спад на мъжкия тестостерон също играят роля в сексуалната неактивност. „Жените имат повече правомощия да казват "да" и "не" на секса и са нетолерантни към принуда и насилствен секс“, обяснява д-р Пиърс.

Тя добавя, че по-малкото случаи на нежелана бременност и полово предавани болести могат да бъдат някои от положителните страни от намаляването на сексуалната активност на младите хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com