Вдига ли кръвното бирата или е просто мит?

13801
Вдига ли кръвното бирата или е просто мит?
Снимка: iStock

Хипертония или високо кръвно налягане имаме, когато налягането на кръвта върху стените на вените и артериите е твърде интензивно. Това може да е краткосрочен ефект или хроничен проблем, който може да доведе до други здравословни усложнения като цяло.

Д-р Патрисия Лейте разяснява така проблема. Сърцето изпомпва кръв в цялото тяло, за да пренася хранителни вещества и кислород до другите органи. Първият пулс на сърцето, който тласка кръвта през съдовете към органите, е систолното налягане (по-високата стойност) - а вторият, който се получава, когато сърцето си почива с пауза между ударите (по-ниската стойност), е диастолното. Параметрите на кръвното налягане са:

Нормално: по-ниско от 120 систолно и 80 диастолно, тоест, 120 на 80).

Повишено: систолно 120-129, диастолно над 80.

Етап 1 - хипертония: систолно 130-139, диастолно 80-89.

Етап 2 – хипертония: систолно 140 или повече, диастолно 90 или повече.

Хипертонична криза (медицинско спешно състояние, изисква да повикате линейка: над 180 систолно, над 120 диастолно.

Фактори като нездравословна диета, тютюнопушене, наднормено тегло, диабет, липса на физическа активност и употреба на други вещества, включително алкохол, може да провокират високо кръвно.

Какво трябва да знаете за високото кръвно налягане

Как бирата повишава кръвното?

Както всички други алкохолни напитки, бирата може временно да покачи кръвното. Този ефект ще изчезне, щом спрете да пиете и черният дроб преработи целия алкохол в организма ви. При честа консумация на бира високото кръвно се превръща от страничен ефект в хроничен проблем.

Това обикновено се свързва със стягане на кръвоносните съдове, щом се консумира алкохол. Алкохолът също е с високо съдържание на захар и калории, което може допълнително да увеличи дългосрочния ви риск от високо кръвно заради повишени телесни мазнини. Консумацията на алкохол също така увеличава количеството липиди (мазнини) в кръвта. Това втвърдява артериите. Щом артериите са втвърдени, рискът от образуване на кръвни съсиреци също се увеличава и е в състояние да доведе до инсулт или инфаркт. Бира, вино и по-силни спиртни напитки причиняват еднакво отрицателен ефект върху кръвното, когато не се консумира храна (по-простичко казано, когато не се „замезва“).

Редовното пиене може да прикрие някои симптоми като умора и/или лошо настроение. Американската сърдечна асоциация категорично препоръчва ограничаване на приема на алкохол, за да се избегне хипертония: идеалното би било да се консумира не повече от една доза (концентрат от 25 г или 177 мл бира) дневно за жените и максимум две дози (общо 50 г концентрирана алкохолна напитка или 355 мл бира) на ден за мъжете.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

С времето високото кръвно е в състояние да увреди бъбреците и да увеличи риска от деменция поради съдово увреждане в мозъка. Други увреждания, причинени от злоупотребата с алкохол, могат да увеличат риска от рак, чернодробна недостатъчност, увреждане на белите дробове и на стомаха.

Как да намалим риска от високо кръвно заради консумация на алкохол?

Добра новина е, че ефектът на алкохола върху високото кръвно се счита за „бързо обратим“. Дори в случая на алкохолици с кръвно налягане над 160/90 mmHg, нивата му се нормализират, когато спрат да пият.

Бирата покачва кръвното точно както другите алкохолни напитки. Затова се опитайте да поддържате консумацията й в рамките на стандартите, посочени и споменати по-горе, за да избегнете проблемите с високото кръвно!

Внимание! Тази статия е само за информация. По засегнатите в нея въпроси се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com