Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи до 2050 г.

4596
Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи до 2050 г.
Снимка: iStock/Guliver

Милиони човешки животи могат да бъдат спасени всяка година, ако хората приемат вегетарианския начин на хранене, показва ново проучване, публикувано в "Индипендънт".

Намаляването на консумацията на месо ще защити планетата ни, като намали вредните емисии с две трети. Ще бъдат избегнати 1 трилион долара разходи за изменението на климата и здравеопазването, показва изследване, публикувано от Оксфордския университет.

13 причини да пиеш чаша топла вода на гладно сутрин

Несъмнено сте чували, че много хора пият чаша топла вода сутрин на гладно. Едни го правят, за да отслабнат, други, защото просто са чув...

Д-р Марко Спрингман, водещ автор на изследването за бъдещето на храните, подчерта, че хранителният режим на човек оказва най-голямото влияние върху здравето и глобалната околна среда.

"Небалансирана диета като режим с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, както и с високо съдържание на червено и преработено месо са отговорни за най-голяма тежест за здравеопазването в световен мащаб”, се посочва в проучването.

Хранителните ни навици са виновни за една четвърт от всички емисии на парникови газове и следователно са основен двигател на промяната на климата.

 След мащабно и задълбочено изследване учените установиха, че вегетарианството може да спаси 8,1 милиона живота до 2050 г.

Здравен хороскоп за всяка от 12-те зодии

Здравето е най-важната тема, на която човек не бива да спира да обръща внимание. Всеки от нас има слаби места, които трябва да пази пов...

По-рядката консумация на червеното месо ще намали наполовина смъртните случаи и затлъстяването.

Проучването също така подчертава въздействието на храната за глобалното затопляне.

В момента, емисиите на парникови газове, свързани с храната представляват половината от замърсяването, което планетата може да си позволи да поддържа.

Но 70 на сто от емисиите, свързани с храни, ще се стопят, ако хората спазват веганска диета. Процентът намалява до 63 на сто при вегетарианската диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com