Винаги има риск при клинични изпитания на лекарства

4965
Винаги има риск при клинични изпитания на лекарства

Смъртният случай при клинично изпитание на лекарство в Рен, Франция, повдига въпросът, как стоят подобни случаи у нас и какво следва, ако нещо се обърка?

Клиничните изпитания на нови медикаменти са важен етап от техния път преди излизане на пазара. Починалият пациент във Франция е един от 90-те доброволци, участвали в тестове на ново лекарство, предназначено за тревожно разстройство и двигателни нарушения, свързани с Паркинсон, рак, хипертония и др.

12 жизненоважни лекарства за епилепсия отсъстват от българските аптеки

Към момента в България липсват 12 жизненоважни лекарства за епилепсия. Това принуждава болните или да ги търсят на черния пазар, или да...

В зависимост от лекарствения продукт във всеки един етап от изпитването може да настъпи инцидент, казва Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, пред БНР.

Обикновено клиничните изпитвания не се извършват в една държава, те се извършват в много държави и България е един от центровете. Клинично изпитване е изпитване на лекарствен продукт по начин, по който до момента той не е употребяван, за да се види какво е неговото действие, преди той да бъде пуснат на пазара.

По отношение на регулацията или правилата, по които се осъществяват клиничните изпитвания в България, те са хармонизирани с европейските правила, казва д-р Мария Попова, директор на Дирекция "Контрол на лекарствената употреба" към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Защитата на пациента при клиничните изпитвания означава перфектни правила и стриктно спазване, подчертава д-р Попова. Риск за пациентите, които минават през клинични изпитания, винаги има, казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването:

Касата може да спре да плаща 90 лекарства от 2016 г.

Здравната каса може да спре да плаща 90 медикамента от 2016 година, ако не се договорят отстъпки за тях между фирмите и касата, съобщи ...

„Те трябва да знаят, че е важно внимателно и подробно да прочетат информираното съгласие в такива клинични изпитвания, че са възможни странични реакция. Трябва да знаят, че са застраховани – и самият възложител на изпитването, и пациентът, за участието му в клиничното изпитване. Да знаят също така, че заболяването им може да не се повлияе положително“, отбелязва Кацаро

Според него въпросът с клиничните изпитвания у нас е добре уреден законово:

„Пациентите трябва да знаят, че при настъпване на неблагоприятни последици при клиничното проучване, те могат да претендират обезщетение за непозволена увреда.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com