Все повече възрастни се инфектират с ХИВ

2611
Все повече възрастни се инфектират с ХИВ
Снимка: Thinkstock

Все повече възрастни се инфектират с ХИВ, като всеки шести новорегистриран случай е на пациент на възраст над 50 години, става ясно от проучване, публикувано в сп. Lancet.

Двете най-рискови групи, податливи на вируса на СПИН, са хомосексуалните мъже и лицата, употребяващи наркотици интравенозно.

Пушачите, заразени с ХИВ, е по-вероятно да починат от рак на белите дробове

Пушачи, заразени с ХИВ, е по-вероятно да умрат от рак, отколкото от човешкия имуннодефицитен вирус, показват нови данни на американски ...

"Нашите открития обаче показват нова посока, в която епидемията се развива", посочва водещият автор на изследването Лара Тавоши.

"Те показват важността да се гарантира, че хората от всички възрасти трябва да бъдат насочени по подходящ начин към необходимите здравни услуги."

През 2013 г. експерти от Съвместната програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изчислиха, че 4,2 милиона души на възраст над 50 години живеят с ХИВ по света, като 1/5 от тях се намират в Европа или в САЩ, предаде БГНЕС.

Тавоши, изследовател в Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Швеция, разгледала здравни досиета от 2004 до 2015 г. През този период броят на възрастните хора, диагностицирани с инфекцията, се е увеличил в 16 европейски страни. Честотата на новите случаи сред хората над 50-годишна възраст в 31 страни - Европейският съюз заедно с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия - нараства средно с повече от 2% всяка година. Честотата сред възрастните мъже е била четири пъти по-висока, отколкото при по-възрастните жени.

145 души са се изследвали за СПИН във Велико Търново

145 души са се изследвали в лятната анти СПИН кампания на Регионалната здравна инспекция в града до днес. Положителни резултати няма. И...

Новите случаи сред младите хора междувременно остават на стабилно ниво. "Нашите констатации показват необходимост от предоставяне на всеобхватни програми за превенция на ХИВ, насочени към възрастните хора в Европа", каза Тавоши.

Сред необходимите мерки са по-лесен достъп до презервативи, по-добри възможности за изследвания, включително комплекти за самостоятелни тестове и по-добре организирано лечение, каза тя в изявление.

"Това трябва да помогне за предотвратяване на по-нататъшно предаване и намаляване на риска от тежки усложнения, което е от изключителна важност сред възрастните хора, тъй като при тях рискът от смъртност е по-висок".

След като епидемията от СПИН избухна през 80-те години на миналия век, 76,1 милиона души бяха заразени с ХИВ, а около 35 милиона души загинаха.

ХИВ-позитивните мъже и жени в България са 2 556

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, до 16 май 2017 г. ХИВ-пози...

Само миналата година болестта отне живота на 1 милиона души, а други 1,8 милиона бяха заразени, сочат данните на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com