Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

23 април 2024, 06:42 часа

Ако човек в юношеска възраст злоупотребява с „нездравословна храна“ - мазни, сладки и брашнени храни, в по-късна възраст той ще има проблеми с паметта, които е почти невъзможно да се излекуват. Това споделя руският ендокринолог д-р Зухра Павлова. Специалистът посочва, че така наречената "бърза" храна има пагубен ефект върху нашата когнитивна функция.

Най-вредната храна за мозъка и паметта

"Експеримент върху млади плъхове показа, че нездравословната диета намалява нивата на ацетилхолин. Този невротрансмитер участва в ученето, концентрацията и възбудата и помага за кодирането на информация. Плъховете, които са яли мазни и сладки храни, според проучването, не са получавали почти никакви сигнали от ацетилхолин и следователно са запомняли събитията по-зле“, казва специалистът.

7 храни, които гарантирано подобряват паметта ви

"Дори и при животните, които в бъдеще са започнали да се хранят правилно и балансирано, проблемът с паметта не изчезва. Това се дължи на факта, че юношеството е най-важният период в развитието на мозъка. И ако по това време ядете „нездравословна храна“, механизмите на паметта ви ще бъдат сериозно нарушени", казва специалистът.

„На теория лекарствата, които освобождават ацетилхолин, могат да възстановят мозъчната функция, но учените ще проучат тази възможност отделно“, добавя д-р Павлова.

Човешкият мозък се нуждае от правилните мазнини. Както можете да предположите, здравословните мазнини включват Омега-3 мастни киселини и Омега-6 мастни киселини. Слънчогледовото, сусамовото и царевичното олио са именно онези храни, които са богати на правилните мазнини, които са важни за функционирането на нашия мозък. Храната, приготвена с помощта на тези масла, може уверено да се нарече здравословна храна. Тиквените семки, ленените семки, орехите и някои видове морски дарове, като сьомга или риба тон, също съдържат достатъчно количество важни Омега-3 мастни киселини. Всички тези храни, консумирани в умерени количества, покриват напълно нуждите на мозъка ни от мазнини, които са необходими за отлична производителност.

В допълнение към протеините, мазнините и въглехидратите, важен фактор, влияещ върху мозъчната функция, е консумацията на храни, богати на антиоксиданти. Антиоксидантите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, защитават нашия мозък от оксиданти, които увреждат междуклетъчните мембрани и мозъчните клетки. Чрез увеличаване на количеството антиоксиданти, които получавате в тялото си чрез храната, вие подобрявате когнитивните способности на мозъка си и също така подобрявате паметта си. Най-голямо количество антиоксиданти има в зеленчуците и плодовете с тъмен цвят. Боровинките и боровинките са признати за шампиони по съдържание на антиоксиданти.

Лекар: Ако сте над 40 години, яжте тези храни за остра памет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес