Всичко, което трябва да знаем за HPV ваксината

6517
Всичко, което трябва да знаем за HPV ваксината
Снимка: Gettyimages

Ваксината е основна част от профилактиката срещу човешки папилома вирус (HPV). С нейна помощ могат да бъдат предотвратени редица онкологични заболявания, причинени от HPV, и генитални брадавици, образувани от човешки папилома вирус. Ваксината е най-ефикасна, когато е поставена на деца на възраст 11-12 г. преди започването на полов живот и излагането на опасност от заразяване с HPV. Въпреки това има смисъл от ваксинация и при младежи до 26-годишна възраст, тъй като ваксината може да ги предпази от нова или повторна инфекция, както и да предотврати разпространението на заразата сред техните сексуални партньори.

Степента на ваксиниране на жените в страните от Европейския съюз значително варира. Много малка част от държавите достигат широко приетата цел за постигане на поне 80% покритие. В някои страни, като България, Франция и Гърция, нивата на ваксинация са особено ниски. Европейската онкологична организация (ECCO) заяви, че до 2030 г. всички държави-членки на ЕС трябва да ваксинират поне 90% от младежкото си население.

Почти всеки сексуално активен човек ще се срещне поне веднъж в живота си с човешкия папилома вирус. Най-често HPV инфекцията бива преборена от имунната система на заразения и той дори не разбира, че е бил инфектиран. В някои случаи обаче вирусът не изчезва и би могъл да доведе до развитието на различни видове рак. HPV ваксината е начин за превенция на човешкия папилома вирус и онкозаболяванията, които той би могъл да предизвика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com