Във всеки дом го има, но малко хора знаят кога и как да го използват

5584
Във всеки дом го има, но малко хора знаят кога и как да го използват
Снимка: https://pixabay.com

Във всеки дом има поне по една кутийка аналгин. Мненията за лекарството са доста противоречиви, но въпреки това то е първото, което ни изниква в съзнанието при появата на болка. Патентован през далечната 1922 г., аналгинът продължава да е най-продаваното обезболяващо у нас. Можем да го намерим под формата на таблетки, свещички или течен.

Най-често прибягваме към обезболяващото при появата на мигрена, зъбобол или невралгия. Но запознати ли сме с всичките му свойства и противопоказания? Нека разберем.

Аналгин при главоболие

Ето как да приемате правилно лекарствата, за да се избавите от болката

Болка в кръста, в гърба или в главата - тези неразположения са в състояние да съсипят деня ни. И в случая на помощ идват болкоуспокоява...

Това е най-честата употреба на аналгетика, но той помага ли ни реално за справяне с болката? Да, активното вещество метамизол стопира болката и така се чувстваме по-облекчени, но за кратко, тъй като действието му е да облекчи болката за момента, а не да ни излекува изцяло. Ако ни тормози продължително главоболие, не може да се справим само с приема на аналгин и той не е полезен в по-големи количества. За да предотвратите появата на странични ефекти, нормалната доза за прием е около 2 таблетки седмично. При по-честа употреба се увеличава рискът от появата на токсични ефекти и напр. тромбоза. Консултирайте се с вашия лекар за адекватно лечение при по-продължителна симптоматика.

За кого е подходящ?

В България можем да си набавим аналгин от всяка аптека съвсем свободно. Но не навсякъде това е възможно. В държави като САЩ, Великобритания и Австралия обаче аналгинът е забранен заради страничните му ефекти.

И все пак, обезболяващото може да се приема както от възрастни, така и от деца. Но дозите за всяка възраст са различни. Най-добре е преди да се даде на дете, да се направи консултация с личен лекар.

Противопоказания

7 грешки при пиенето на лекарства, които ги превръщат в истинска отрова

Дори и най-безвредните лекарства могат да изложат здравето ви на риск, ако не спазвате правилата за техния прием, съхранение и комбинац...

Не всички лекарства за подходящи и безвредни за хора с определени заболявания и алергии. Аналгинът не се препоръчва, ако имате анемия, проблеми с черния дроб и бъбреците, както и при бременност.

Като страничен ефект най-често е появата на алергия, но са възможни  и по-сериозни такива. Появата на алергичен шок при венозен прием е доста опасна. Друг сериозен страничен ефект е агранулоцитозата – намалява се производството на белите кръвни клетки в организма. Затова не трябва да подценяваме аналгина и да посягаме към него при най-малката болка.

Превенция от предозиране

Трябва да се внимава при прием на лекарства и да се спазват стриктно дозировката и съветите на специалистите. Може да употребяваме ежедневно аналгин в продължителност до една седмица. При предозиране или по-дълъг прием има вероятност да се появят странични ефекти като сънливост, замаяност, гадене, дори халюцинации. В такъв случай незабавно потърсете медицинска помощ.

Отново ви напомняме, че тази статия е с цел информираност, не ви препоръчваме да използвате каквито и да е лекарства без предварителна консултация с вашия личен лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com