Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

8421
Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване
Снимка: iStock

Възпалението на лимфните възли трябва да се приема много сериозно. В края на краищата често такъв симптом е тревожен и сигнализира за сериозен проблем.

Лимфните възли са бариера, която не позволява на патогените и бактериите да се разпространят в цялото тяло. В резултат на това, ако има някакво заболяване от инфекциозен характер, то със сигурност ще се отрази на състоянието на лимфните възли и те ще се възпалят. Ето защо лекарите могат да установят, че човек е болен, само като опипат врата му.

Лимфните възли са малки кръгли или овални образувания с диаметър от половин до 50 мм. Специалното им разположение - до лимфните и кръвоносните съдове - прави лимфните възли трудно препятствие за инфекциите и раковите клетки. Особено често лекарите се опитват да опипат шийните лимфни възли и да ги използват, за да определят дали в организма има инфекция.

Лимфа - каква е нейната функция в организма ни

Симптомите на кои заболявания могат да бъдат симптом на увеличени лимфни възли?

Ако лимфните възли са меки по време на възпалението, това в повечето случаи означава, че инфекцията е достигнала до тях, но организмът се бори и се опитва да унищожи патогенните микроби. В същите случаи, когато лимфните възли станат твърди, лекарите разбират, че организмът не може да се справи и започва възпаление, наречено лимфаденит. То често е съпроводено с гнойно възпаление, повишаване на телесната температура, поява на болка и др.

Ако разберете, че имате лимфаденит, е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Използването на различни народни методи като разтриване, масаж или загряване в този случай е строго забранено.

На първо място лекарят ще опипа засегнатата част на шията. Така той ще може да определи степента на увеличение на възлите и размера на страданието. След това, въз основа на резултатите от прегледа, обикновено се назначават други изследвания, за да се получи точната диагноза.

Тъй като лимфните възли на шията са разположени в непосредствена близост до устната кухина, тяхното възпаление често се свързва с много заболявания именно на назофаринкса и устата - кариеси, максиларен синузит, синузит, възпалено гърло, тонзилит и др. Това се дължи на факта, че в тази ситуация инфекцията е възможно най-близо до лимфната система на шията.

Много често възпалението на лимфните възли може да показва хронично заболяване. И не е задължително лимфните възли да са силно увеличени. Те могат да бъдат малки по размер, но в същото време да са в това състояние доста дълго време (след лека инфекция лимфните възли обикновено се нормализират).

Сред заболяванията, за които свидетелстват увеличените шийни лимфни възли, са:

- захарен диабет;
- човешки имунодефицитен вирус (ХИВ);
- заболявания, засягащи лимфната система на човешкото тяло;
- онкологични заболявания.

Често се случва лимфните възли да се възпалят в отговор на онкологични заболявания, засягащи пряко лимфната система на човека - лимфогрануломатоза.

Друга причина за възпаление на шийните лимфни възли може да бъде ухапване от насекоми или животни, както и сериозни наранявания, кожни изгаряния и др.

Съществуват два вида възпаления: специфичен лимфаденит и неспецифичен. В първия случай става въпрос за онези заболявания, които се причиняват от възпалителни процеси вследствие на навлизането в организма на паразити като стафилококи, стрептококи и др. Специфичните обаче причиняват по-тежки инфекциозни заболявания, които нанасят значителни вреди на здравето, често дори с летален изход.

Неспецифичните обикновено се срещат при следните заболявания:

1. Абсцес на зъба. Това обикновено е инфекция, разположена в кореновата зона на зъба. Причината за появата му може да бъде и нелекуван кариес, и пародонтит, и други стоматологични заболявания, както и механична травма, или инфекцията да е попаднала в устната кухина с инжекция по време на лечението на един или друг проблем. По правило възпалението на лимфните възли в този случай може да бъде съпроводено с болка, усещане за горчивина в устата, подуване на венците, лош дъх.

2. Алергии - заболяване, причинено от особена чувствителност към определени неща. Съпътстващите симптоми могат да включват хрема, кихане, кашлица, гумени и възпалени очи, подуване на тъканите.

3. Стенокардия. Възпалението на лимфните възли започва в отговор на възпалението на небцовите сливици. Обикновено е съпроводено с болка в гърлото (особено при преглъщане), болезненост и сухота в гърлото, повишена температура, а в някои случаи и с поява на налепи по сливиците (в този случай се говори за гнойно възпаление на гърлото).

4. Острите респираторни вирусни инфекции са най-честата причина за възпаление на лимфните възли в областта на шията. И при това заболяване лесно могат да се увеличат няколко групи възли наведнъж, което причинява на човек определен дискомфорт. Съпътстващите симптоми могат да бъдат кашлица, запушване на носа, главоболие, повръщане, обща слабост.

5. Лимфангит - възпаление на самите лимфни съдове. Обикновено се появява в отговор на навлизането на стрептококи и стафилококи в организма. Други симптоми, които обикновено показват, че става въпрос за лимфангит, са тесни червени ивици по кожата, усещане за студени тръпки, поява на подуване и слабост.

6. Токсоплазмоза. Заболяване, провокирано от паразита токсоплазма. По правило се предава или чрез земята, или чрез животински екскременти. Освен това е възможно да се получи такова заболяване при консумация на месо или яйца, които не са правилно приготвени.

Що се отнася до специфичния лимфаденит, той е сигнал за по-сериозно заболяване, чието лечение може да бъде дълго и трудно. Така например възпалението на лимфните възли може да е сигнал за ХИВ или дори СПИН. Това се дължи на факта, че подобно заболяване засяга цялата имунна система и лимфната система като част от нея.

Често няколко групи лимфни възли са възпалени едновременно. Други симптоми, свързани с това заболяване, включват висока телесна температура, неспособност на организма да се съпротивлява на заболявания, язви на устната лигавица и др.

Друго заболяване, за което свидетелстват увредените лимфни възли, е лупус еритематозус. То е автоимунно и много сериозно. Същността му се състои в това, че имунната система се заблуждава и започва да атакува здрави клетки. Обикновено е съпроводено с появата на червен обрив, особено по бузите и моста на носа, обща слабост на организма, както и прояви на мускулни болки.

Къде се намират лимфните възли

Ракът на кръвта е заболяване, причинено от мутация на клетките на костния мозък

В допълнение към възпалените лимфни възли при тази патология се наблюдава и склонност към образуване на синини, чести кръвоизливи, сривове в имунитета, болки в ставите и костите, увеличен далак, както и внезапна загуба на тегло.

Лимфомът е друг вид рак. Той е съпроводен със загуба на тегло, повишена температура и слабост.

Друга причина за възпаление на лимфните възли е инфекциозната мононуклеоза. Такова заболяване също се характеризира с главоболие, поява на мигрена, замайване, слуз в белите дробове, треска и различни кожни възпаления.

Как да лекуваме възпалените лимфни възли?

На първо място е необходимо да запомните, че не е допустимо самолечение, трябва да се обърнете към лекар. Въпреки това не трябва да изпадате в паника и ако усетите възпалени лимфни възли на шията при себе си или при детето си. В края на краищата това може да е сигнал, че организмът се бори с лека инфекция.

Във всеки случай диагнозата може да бъде поставена само от специалист. Той ще предпише и схема за лечение на заболяването, което е причинило това възпаление. В края на краищата няма други начини за отстраняване на възпалението от лимфната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-вредният хляб за костите

Учени: Тази храна е по-вредна от цигарите

Лекар: Не алкохолът, а това е най-вредната напитка костите

Лекар: НЕ пийте студена вода в жегата

Лекар: Защо ТРЯБВА да ядете риба в жегата?

Кой сорт кафе е най-добро за отслабване?

Отслабване с банани за 3 дни - ето как се прави

Може ли да се ядат ягоди вечер?

10 симптома, които показват, че сте силно дехидратирани

Ако имате пъпки по лицето си, не правете тези неща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-вредният хляб за костите
Лекар: Това е най-вредният хляб за костите

Хлябът със захар и мая може да попречи на укрепването на костите, така че е важно да се намерят алтернативни продукти и да се включат повече сезонни...