За дълъг живот - изберете аеробиката

1796
За дълъг живот - изберете аеробиката
Снимка: iStock/Guliver

Всички видове аеробни спортове влияят по-добре на човешкото здраве, отколкото останалите видове упражнения. До този извод са стигнали учени, публикували своята статия в списанието European Heart Journal.

През последните години учените започнаха активно да се интересуват, как различните видове физически натоварвания влияят не само на мускулите и човешкия метаболизъм, но и на продължителността на живота и неговото качество в преклонна възраст.

Топим по-лесно килограмите с аеробика

Ако сте решили да сваляте килограми, тогава по-добре играйте аеробика, отколкото да се потите във фитнес залите. Това ни съветват уче...

Например, преди няколко години белгийски учени откриха, че много форми на физзарядката забавят стареенето и подмладяват човешките клетки, принуждавайки ги да произвеждат протеини, отговарящи за „ремонтирането“ на теломерите – окончанията на хромозомите. По-късно техни австралийски колеги анализираха, кои видове спорт увеличават продължителността на живота на възрастните британци. Подобни свойства притежават – тениса, аеробиката и надбягване с колелета, а футболът и бягането почти не влияят на дълголетието.

„Всички лекари препоръчват да се занимаваме със спорт, но никой не е направил проверка как той влияе на реалното дълголетие на хората“, заяви Улрих Лауфс от Лайпцигския университет.

Анализирайки резултатите от предишни опити, той и неговите колеги са обърнали внимание на любопитна закономерност – всички видове упражнения, които са били най-полезни за организма спадат към така наречените тренировки за издържливост, укрепващи работата на сърцето и помагащи на мускулите по-ефективно да използват кислорода, предаде БГНЕС.

Те са събрали група от почти 300 доброволци, които са се съгласили коренно да променят своя начин на живот. Учените са им „предписали“ различни видове упражнения и в течение на половин година са следели как се променят техните теломери.

Седем медала за български деца на турнир в Словакия

Седем медала, сред които 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзов спечелиха българските състезатели в най-малката възрастова група на между...

Част от доброволците са се занимавали с леки форми на аеробика, други са редували тежки леки натоварвания, въртейки педалите на велосипеда или гребейки. Третата група е работила с тренажори, предназначени за повишаване на максималната сила.

Едва половината доброволци не са се отказали и са спазвали режима до края на опитите. Именно те са помогнали на учените да докажат, че промените в дължината на теломера наистина зависят от типа натоварване.

Оказва се, че активността на протеините, които ги защитават от разрушение, е нараснала два-три пъти при доброволците, занимаващи се с бягане, аеробика, гребане, но не се е променила при любителите на тежката атлетика. Това означава, че клетките на спортистите, занимаващи се с лека атлетика или аеробика, остаряват по-бавно, отколкото организмът на любителите на щангите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...