За отслабване и железен имунитет яжте тези храни

10385
За отслабване и железен имунитет яжте тези храни
Снимка: iStock/Guliver

Есента е времето да разнообразите диетата си, като добавите храни, богати на витамини и хранителни вещества, укрепващи имунитета. Клиничният диетолог Светлана Воронкова споделя какво да ядем, за да укрепим имунната система, да отслабнем или нормализираме стомашно-чревния тракт. Тези храни включват грейпфрут, боровинки, чесън, авокадо, зеле, сьомга, спанак и тиква.

Топ 8 храни за отслабване и имунитет

Грейпфрут - съдържа веществото нарингенин, което доставя хранителни вещества на клетките и също така подобрява метаболизма. Етеричните масла и органичните киселини в плода стимулират храносмилането, ускоряват усвояването на храната и подобряват метаболизма. Грейпфрутът е богат на фитонциди и антиоксиданти, както и на витамин С, които вършат отлична работа срещу вирусите.

Лекар: Този евтин зеленчук е най-добър за имунитета

Боровинки - те са богати на антиоксиданти, съдържат флавонол, кверцетин, предпазва от възпаления и сърдечно-съдови заболявания. Подобряват когнитивната функция, понижават холестерола, намаляват инсулиновата резистентност, насърчават загубата на тегло и укрепватимунната система.

Чесън -съдържащият се в него алицин показва значителен хипогликемичен ефект чрез повишаване на чернодробния метаболизъм и стимулиране на секрецията на инсулин от клетките на панкреаса. Има антидиабетно действие. Чесънът е известен също като защитник срещу вируси и е ефективен срещу патогени на чревни инфекции, които могат да повлияят на наддаването и поддържането на тегло.

Зеле –доказана е пряка връзка между ниските нива на витамин В в кръвта и затлъстяването. Терапията с фолат подобрява инсулиновата резистентност, укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява нивата на хомоцистеин. Витамините от група В са основни участници в защитата от стрес и формирането на имунната функция на организма.

Авокадо - съдържа голямо количество здравословни мастни киселини, които са необходими за нормалното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Има и голямо количество фибри, които подобряват чревната функция и облекчават запека. Благодарение на редовната консумация на този плод можете да се справите с анемията, да намалите нивата на холестерола, да премахнете възпалението и да повишите защитните функции на организма.

Сьомга - тази риба е богата на витамини от група В и витамин D, както и на астаксантин, един от най-силните антиоксиданти. Помага за понижаване нивата на холестерола, повишава общия брой на имунните клетки в организма, както и тяхната активност.

Спанак - той съдържа витамин С, К, Е и микроелементи – калций, магнезий, желязо и др. В състояние е да осигури на тялото антиоксидантна защита и да прояви имуностимулиращ ефект. Спанакът също се счита за най-добрият продукт за тези, които отслабват. Намалява приема на храна поради секрецията на хормона на ситостта.

Тиква - този жизнен есенен зеленчук е богат на много полезни микроелементи. Най-важни за организма са магнезий, желязо, манган, цинк, селен и йод. Ястията с тиква ще направят имунната ви система силна, а тялото ви стройно.

Още: Този плод е най-добър за имунитета и червата на хората над 65 години

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com