Забранените храни при артрит - ето кои са те!

25591
Забранените храни при артрит - ето кои са те!
Снимка: iStock

Най-често срещаният тип артрит е остеоартритът. Между другото, около 47% от жените и 40% от мъжете може, рано или късно, да бъдат диагностицирани с остеоартрит.

Д-р Татяна Занин съветва следното. Псориатичният артрит и подаграта са възпалителни състояния от типа ревматоиден артрит. Той е възможно да засегне други органи, като сърцето, очите, белите дробове, кожата и др. Елиминирането на определени храни и напитки е в състояние да намали остротата на симптомите при страдащите от остеоартрит и възпалителен артрит и да подобри качеството им на живот.

В случай, че страдате от артрит, би трябвало да започнете с избягване на добавени захари. Те присъстват в сладкиши, безалкохолни напитки и много други храни, също и не толкова очевидни продукти, като сосове. Тези захари обикновено присъстват под формата на декстроза, захароза, фруктоза, галактоза, малтоза, лактоза, глюкоза, малтодекстрин, ксилитол, еритол, манитол и сорбитол.

Проучване на 217 участници с ревматоиден артрит установява, че от 20 храни сладките безалкохолни напитки и десертите са най-рискови за влошаване на симптомите. Подсладените напитки сериозно увеличават опасността. Друго изследване, проведено сред 1209 души на възраст от 20 до 30 години, е констатирало, че за тези, които пият сладки напитки с фруктоза 5 пъти седмично или повече, има 3 пъти по-голям риск да страдат от артрит.

Лекар разказа по какво се познава, че страдате от ревматоидният артрит

Ако захарите са вредни, солта е не по-малко опасна. Между другото, това е една от най-големите причини за възпаление на ставите. Опитайте се да ограничите ежедневното си консумиране на сол, като приготвяте храната у дома си и избягвате индустриализирани продукти от типа на колбаси и консерви, които съдържат големи количества от нея.

Проучване при мишки показало, че артритът е по-тежък при животни, хранени с диета с голямо съдържание на сол, отколкото при тези с диета, която съдържа нормални нива на сол.

Друго изследване при гризачи сочи, че диета с малко сол ограничава тежестта на заболяването в сравнение с диета с високо солно съдържание. Мишките на диета с редуцирано съдържание на сол имали по-малко разграждане на хрущяла и разрушаване на костите, както и по-малко възпалителни маркери.

Също така трябва да ограничавате растителните масла. Хранителни менюта с висока степен на мазнини от типа омега-6 и ниска степен на омега-3 може да влошат симптомите на артрит. Тяхното небалансирано съотношение в повечето западни диети увеличава нивата на възпаление.

Учени: Едва ли предполагате, че тези симптоми издават артрит

Омега-6 е група мастни ненаситени киселини, които отделят химикали, причиняващи възпаления. Съдържат се главно в царевичното масло, но също и в други масла, като слънчогледово, фъстъчено, шафраново и соево, както и в майонезата като цяло.

Намаляването на храните, изобилстващи с мазнини от типа омега-6 - като споменатите по-горе, и увеличаването на приемането на храни с омега-3, като мазни морски риби, може да облекчи признаците на заболяването.

Някои изследвания свързват преработеното и червеното месо с възпаления, които усилват симптомите на артрит. Например, менюта с високо съдържание на преработени и червени меса разкриват висока степен на възпалителни маркери като хомоцистеин, С-реактивен протеин (CRP) и интерлевкин-6 (IL-6).

Ненаситените мазнини засилват възпаленията, причинени от артрит. От друга страна, диетите на растителна основа с изключено червено месо, намаляват симптомите на артрит. Имайки предвид тези данни, премислете отново хранителното си меню и ще можете да ограничите ефектите от тази болест върху своя организъм.

Внимание! Статията е информативна и не съдържа професионални медицински указания. Търсете съветите на медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com