Захар или стрес: кое е по-вредно за мозъка?

14553
Захар или стрес: кое е по-вредно за мозъка?
Снимка: iStock/Guliver

Серия опити с мишки са установили вредното влияние на захарта върху мозъка – то е съпоставимо с въздействието на стреса.

Учените отдавна предупреждават за вредата от прекомерната употреба на захар. Това не е само високият риск от развитие на диабет и затлъстяване, но и проблеми със сърцето, рак и много други неща. Изследване, проведено наскоро, сочи, че само сладките газирани напитки убиват 184 000 души годишно.

Захарта е наркотик, казва известен български диетолог

Захарта действително е като наркотик. И в България много обичаме да завършваме яденето с нещо сладичко – защото то предизвиква от...

А сега учените са установили пряка връзка между захарта и нарушенията на мозъчната дейност. Изследването е проведено в редица научни институции на Австралия. Статията на учените напомня, че преживеният в най-ранна възраст силен стрес увеличава риска от появата на психически разстройства в бъдеще. Въз основа на тази идея учените провели опити с лабораторни мишки.

Новородените животни били разделени на две групи, включващи две подгрупи. Първата група през първите девет дни расла в условията на стрес, докато в живота на втората никой не се намесвал. Половината от тези, които расли в неравностойна обстановка, се хранели с обичайна храна, а в менюто на другите преобладавала захарта. Този хранителен модел бил приложен и към мишките, растящи без стрес.

Резултатите от експеримента били отчетени 15 седмици след неговото начало. Станало ясно, че хипокампът на мишките, хранени със захар и неподложени на стрес, се променил по такъв начин, както и при мишките, преживели трудно детство, дори без да са употребявали захар. Най-силно хипокампът бил променен при мишките от подгрупата „стрес плюс захар“, а най-здрави се оказали животните, които расли в обичайна обстановка и на обичайна диета.

Под изменения на мозъка учените подразбират отделянето на „стресовия хормон“ кортизол. При неговото високо ниво възниква отрицателно въздействие върху хипокампа, мозъкът и сърцето се намират в състояние на повишен готовност и с нарастването на нивото на кортизол загиват все повече нервни клетки – до момента, докато не възникне разстройство на паметта и когнитивната функция.

Захарта повишава кръвното налягане, повече отколкото солта

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цити...

Учените подчертават важността на своето откритие – съвременните деца употребяват прекалено много сладко, което очевидно може да се отрази върху работата на техния мозък в бъдеще.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com