Защо да пием по-често джинджифилова вода

13200
Защо да пием по-често джинджифилова вода
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък пикантния корен се появява навсякъде - има дори и енергийни напитки с аромат на джинджифил, дъвки и смеси за пиене на разположение за спортисти. А някои хора са си разменят лимоновата вода за джинджифилова или смесват лимон и джинжифил в шейк като „детокс“.

Което ни кара да се чудим, има ли наистина някакви ползи от пиенето на джинджифилова вода като детокс или просто за подобряване на цялостното ви здраве?

Нов метод за отглеждане на джинджифил у дома

Джинджифилът е една от онези подправки, които биват широко разпространени както в кулинарията, така и в медицината. С нея може да спосо...

Твърдение:

Пиенето на джинджифилова вода, смесена с лимон, е ефективен начин за намаляване на гаденето и възпалението и детоксикация на тялото.

Доказателствата:

Тъй като детоксикацията се случва чрез вашите органи и телесни процеси - не от нещо, което поглъщате, няма научни доказателства, че джинджифиловата вода има детоксикиращи ползи.

Въпреки това, пиенето на джинджифилова вода може да има и други ползи за здравето, особено за спортистите. Добавянето на джинджифил към водата може да облекчи или предотврати стомашни проблеми, ако се чувствате зле преди, по време или след особено интензивна тренировка. Това е така, защото гингеролите - химичните съединения, намиращи се в джинджифила - подпомагат процеса на храносмилане, за да облекчат гаденето, според проучване.

7 неща, които се случват с тялото ви, когато всеки ден ядете джинджифил

Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от джинджифила.  Този лечебен корен е известен не само със специфичния си в...

Джинджифилът е известен с това, че облекчава стомашния дистрес и много спортисти изпитват чести проблеми с това. Изследванията са ограничени, но джинджифилът е свързан и с потенциални противовъзпалителни свойства, повишава ситостта, облекчава безпокойството и контролира кръвната захар. Изследванията показват, че приемането на 1500 mg смлян джинджифил дневно в малки дози може да бъде от полза при гадене.

Това е добър избор за тези, които се подлагат на химиотерапия или по време на бременност.

Някои от нас също могат да изпитат потискане на апетита след упражнения, така че джинджифиловата вода, която съдържа добавена захар, може да бъде полезна след състезание или тежка тренировка за попълване на въглехидратите, като същевременно намалява гаденето.

Джинджифилът има и противовъзпалителни ефекти, които могат да бъдат от полза за всички спортисти, особено тези с болки в ставите, според проучване, публикувано в Arthritis&Rheumatology, където на субекти с болки в коляното се дава екстракт от джинджифил или плацебо два пъти дневно. Тези, които са приемали добавка от джинджифил, съобщават за 13% по-високо намаление на болката от тези, получаващи плацебо. Изследователите установяват, че тези, които консумират 2 грама суров джинджифил дневно, са с 25 процента по-малко болезнени един ден след изпълнение на ексцентрични упражнения - „спускащата се надолу“ част от упражненията като повдигане на крака, лицеви опори - от тези, които не са го направили.

Една безспорна полза? Хидратация. Ако добавянето на пресен джинджифил към водата ви помага да се хидратирате повече, това вероятно е най-полезният аспект от пиенето на джинджифилова вода. Тъй като вкусът на джинджифила може да е поляризиращ (или го обичате, или го мразите), включването на джинджифилова вода във вашата диета може да бъде добър начин да се извлекат ползите за здравето без горчивия вкус, тъй като той се разрежда във вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com