Защо кивито е толкова полезно ?

20600
Защо кивито е толкова полезно ?
Снимка: Pixabay

Кивито е един екзотичен плод, който е богат на витамин С. Ароматът и вкусът му са интересни и много ободряващи. То съдържа множество витамини, минерали и фитонутриенти. Според последни проучвания, децата, които хапват киви по-често, по-рядко страдат от дихателни проблеми, сърдечно съдови проблеми, инфекции и ракови заболявания. Имайте предвид, че кивито трябва да бъде изядено веднага след обелване и нарязване, защото в противен случай губи част от лечебните си свойства. Ето ги и ползите от честото хапване на киви:

Фибрите

Кивито съдържа много фибри, които от своя страна контролират нивото на кръвната захар и се грижат за здравето ни.

Фитонутриентите

Това са вещества, които защитават ДНК. Предпазват го от свързаните с кислорода вреди. Както вече споменахме, при честия прием на киви, намаляват дихателните проблеми като хрипове, накъсано дишане, нощно кашляне и др.

Високо съдържание на витамин С

Както може би сте запознати, този витамин е много важен за правилото функциониране на организма, а вие можете да си го набавяте с едно киви на ден. Също така чрез кивито придобиваме естествена защита срещу астма. Ако искате да си осигурите добро функциониране на сърдечно съдовата система по естествен начин, доверете се на кивито. То също може да намали риска от съсирване на кръвта и да редуцира количеството на мазнините в нея. Витамин С, който се съдържа в кивито, също неутрализира свободните радикали, причиняващи рак и инфекции.

Предпазва от увреждане на зрението

Ннаречено е също Макулна дегенерация, което е увреждане на зрението в следствие на стареене. Ако искате да се предпазите, хапвайте киви възможно най-често. Добавяйте го във възможно най-много ястия.

Помага за по-добър сън

След последни проучвания е доказано, че кивито е източник на серотин, което ефективността на съня и общото време за сън. Също така може да спомогне за подобряване на началото на съня и намаляване на времето за събуждане.

Стимулира храносмилането

Кивито е източник на фибри, които стимулират храносмилането и подобряват чревното здраве. Кивито също така възпрепятства развитието на бактерии като Ешерихия коли и стимулира пробиотичните бактерии в дебелото черво.

Грижа за кожата

Съдържанието на витамин С стимулира процеса за синтез на колеген, който е нужен на кожата ви за да бъде тя здрава и стегната. Съдържанието на витамин Е пък спомага за намаляване на фините линии и бръчките. Също така този витамин предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Антиоксидантите от своя страна предпазват кожата от ранно стареене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com