Защо краката ви са винаги студени?

16300
Защо краката ви са винаги студени?
Снимка: iStock/Guliver

Ако краката ви винаги са студени, със сигурност ще ви е интересно да разберете на какво се дължи това. Най-често от студени крака и ръце се оплакват слабите жени. Във възрастовата група от 16 до 35 години поне всеки втори човек с нисък  индекс на телесна маса е изпитвал този симптом. Терморегулацията на тялото се влияе от три функционални системи -  бъбреци, черен дроб, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.
И трите системи са енергийно взаимосвързани.

Проблеми с бъбреците или черния дроб

Черният дроб е "най-горещият" орган в човешкото тяло. Хората с болни бъбреци са наясно, че при премръзване на краката, незабавно се обострят бъбречните заболявания. Ако имате проблеми с бъбреците, черният дроб и другите системи за генериране на топлина ще бъдат лишени от енергия.

Същевременно бъбреците се нуждаят от топла кръв, за да функционират нормално. Ако температурата е под критичния минимум, тялото веднага превключва към своя защитен механизъм. Неговата дейност може да бъде сравнена с термостат в охладителната система на автомобилния двигател.

Проблеми с кръвообращението

Проблемите с кръвообращението са много честа причина за студени крака.  Лошата циркулация може да се дължи на различни причини. Воденето на заседнал начин на живот влошава кръвообращението в краката и това често е основната причина за студените крайници.

Поради промени в тонуса на някои мускули и съдове, ръцете и краката се оказват „откъснати“ от кръвоснабдяването. Разбира се, това не е пълно изключване, а значително намаляване на притока на кръв към крайниците. Тогава кръвта започва да циркулира главно в торса и главата. За тялото е много по-лесно да затопли гърдите и корема, защото в тях има много кръв и поради интензивния метаболизъм в органите от тази част се отделя топлина.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето също може да затрудни притока на кръв. Хората, които пушат, често се оплакват от студени крака.

Висок холестерол

Високият холестерол може да доведе до образуване на плаки в артериите, които могат да станат причина за влошаване на циркулацията и съответно до оплакването студени крайници.

Сърдечни заболявания

Някои сърдечни заболявания също е възможно да се окажат в основата на проблема.

Анемия

Анемията може да се дължи на много фактори, включително дефицит на желязо, витамин В12 или фолиева киселина или хронично бъбречно заболяване. Умерените до тежки случаи на анемия често стават причина за студени крака. Състоянието на пациентите с анемия обикновено се повлиява добре при промяна в диетата и прием на добавки.

Защо жените кръстосват краката си - отговорът ще ви изненада

Голяма част от дамите предпочитат да стоят с кръстосани крака. За мъжете обяснението на този женски навик е много просто - подсъзнателн...

Захарен диабет

Хората с диабет може да са изложени на риск от проблеми с кръвообращението, като студени крака или ръце. Високите нива на кръвната захар могат да доведат до стесняване на артериите и намалено кръвоснабдяване на тъканите, което може да стане причина за студени крайници.

При някои хора диабетът може да доведе до диабетна периферна невропатия - форма на увреждане на нервите. Това състояние се наблюдава най-вече при хора, които имат неконтролирано високо ниво на кръвната захар за дълги периоди от време.

Други симптоми на увреждане на диабетния нерв включват изтръпване, боцкане или пареща болка в краката и ръцете. Тези оплаквания обикновено се влошават през нощта.

Хипотиреоидизъм

Осем причини да се събуждате с болезнени спазми в краката

Спазмите в краката са източник на силен дискомфорт и те могат да ви настигнат навсякъде. Някои ги получават изключително насън, други н...

Хипотиреоидизмът се причинява от недостатъчно активна щитовидна жлеза, произвеждаща ниско ниво на тиреоиден хормон. Това оказва отрицателно въздействие върху метаболизма и терморегулацията на организма. Ако проблемът със студените крайници се пренебрегва, възможно е да възникнат редица други заболявания - например такива, засягащи кожата и ноктите.

Как е добре да се прави?

Вечер, преди лягане е добре да вдигнете краката си. Освен това е добре да се движите повече. Физическата активност оказва благоприятен ефект върху тялото. През зимата предпазвайте краката и ръцете си от хипотермия.

Влиянието на емоционалните фактори върху терморегулацията на организма

Връзката между емоционалното състояние на човек и телесната температура вече е доказана. Емоции като гняв, омраза и ярост водят до понижаване на телесната температура. За да помогнете на тялото си, трябва да се опитате да се освободите от тези емоции, заменяйки ги с такива, които ви карат да се чувствате щастливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com