Защо някои жени избират аборта?

71646
Защо някои жени избират аборта?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Зад прекъсването на една бременност може да се крие "истинското Аз" на дадена жена. Юнгианският аналитик Ева Патис Зоя е клиничен психолог, преподавател в Института Юнг в Швейцария.

Ето нейната лекция по темата, изнесена на VIII Международна конференция на Московската асоциация на аналитичната психология, публикувана в psychologies.ru.

Наситените мазнини не вредят на сърцето

След десетилетия в описание на вредата от нездравословни мазнини, учените не са открили никакви доказателства за връзката им със сърдеч...

Причините поради, които жените правят избора не в полза на раждането на дете са добре известни. Те обикновено имат своята социална и емоционална страна. Па-малко известно е, обаче, че аборта се избира и от жени, които са много добре запознати с начините на контрацепция. Това отчасти говори за това, че наред с причините има и цел, която жената (често несъзнателно) се опитва да постигне. Абортът може да означава, че младата жена иска да се убеди в способността си да забременее.

Защо тази потребност е толкова силна, че е необходима строга проверка с практика, а наличието на менструация и мнението на гинеколога не са достатъчно? Мисля, че в съвременното цивилизовано общество липсват обредите на инициация на младите жени, които са съществували в античната и средновековната традиции. На рационално ниво жената знае, че е фертилна. Но й е необходимо телесно, физиологическо преживяване. В резултат на бременност и аборт жената получава окончателен отговор: „Аз мога да забременея и родя.“

Младите жени често забременяват пред края на завършването на висшето си образование и защитата на дипломата си, когато пред тях остро стои избора – да съхранят бременността и да станат майки или да направят аборт и да се заемат с кариерата си. Прибягвайки до аборта те, съответно избират работата и творческия път.

Накрая абортът е възможност да се преживее максимално драматична ситуация, за да се промениш. Мнозина имат нужда да се подложат на болезнено изпитание, за да се почувстват възрастни. Едва ли съществува по-силно средство да „излезеш от детството“, от това да убиеш детето в себе си. Много жени, с които съм работила са казвали, че в резултат на аборта са се простили с детската представа за това, че ще имат нова кукла. Често това е единственият начин да се отървеш от тази инфантилна фантазия. Но най-важното е, че те признават, че абортът е повлиял на начина, по който възприемат света: на преден план са излезли тези съставни на идентичността, които по-рано са били скрити.

Нов закон за абортите предизвика сериозни протести в Норвегия

Хиляди норвежци излязоха на протест заради готвени промени в местния закон за абортите, предаде Агенция "Фокус". Само в Осло е имало ш...

Абортът като инициация, променя живота и личността.

Тогава защо днес, когато раждането е достатъчно безопасно, контрацептивите са достъпни, а майките не прекъсват кариерата си дори след раждането на няколко деца, абортът все още се среща често? Защото на съвременната жена са й нужни поне две инициации.

Пълната инициация – раждането – прави жената майка, а абортът като частична й позволява да влезе в новия живот, а абортът като частична инициация й позволява да влезе в нов живот, да бъде себе си. Много е страшно да отблъснеш ценностите, които са присъщи на обществото от незапомнени времена, да изразиш с постъпка презрението към всички майки. Тези, които са се решили на аборт и днес биват осъждани и измъчвани от чувство на вина.

И все пак жената за първи път в живота си казва „да“ на самата себе си.

Аржентина: Борбата за абортите

Абортите в Аржентина са забранени. Въпреки това близо 500 000 жени годишно абортират нелегално. Обществото се прави, че не вижда нищо,...

Още интересни новини за семейство, психология, астрология и наука четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com