Защо рискувате, когато ядете прегоряла храна?

13598
Защо рискувате, когато ядете прегоряла храна?
Снимка: Pixabay

Месо на скара, пържени пържоли, крутони на тиган или пържени картофи с олио – кой не обича да се наслаждава на тези вкусове от време на време? Оказва се, че прегарянето на храната, която приготвяме, съдържа много токсично съединение, което има отрицателен ефект върху тялото ни в дългосрочен план. Какъв е рискът да ядете прегоряла храна и какви количества са опасни?

Акриламид - какво представлява?

Амидът на акриловата киселина е органично съединение, което се образува в резултат на термичната обработка на хранителни (пържене, печене) продукти, съдържащи въглехидрати. Когато храната се приготвя при температури над 120 градуса по Целзий, храната реагира между аминокиселини и захари. При високи температури външната повърхност на храната става кафява, това се случва при пърженото месо, пържените картофи, хлябът или дори зеленчуци, което може да е привлекателно от гледна точка на вкус и аромат, но се оказва, че в изгорената част има опасен акриламид.

Акриламид - в какви продукти се съдържа?

Това химично съединение може да се намери наред с други в картофен чипс, пържени картофи и дори в хляб. Намира се и в цигарения дим, боите, лепилата и лаковете. Дори привидно здравословните продукти могат да съдържат акриламид – какао, черен шоколад и дори бебешки каши. Храната, която приготвяме в олио или огън и която е изгоряла, със сигурност съдържа този химикал и трябва да бъдете особено внимателни с него.

Черен списък с най-вредните храни в България

Акриламид - вреден невротоксин

Самият акриламид е невротоксин, което означава, че когато се приема в големи количества, причинява увреждане на мозъка, което води до разграждане на нервните клетки. Високото му съдържание в организма може да причини слабост и изтръпване на ръцете и краката. Възможно е също да има проблеми с поддържането на равновесие и двигателната координация. 

Акриламид - канцерогенно вещество

Изследванията показват, че акриламидът е съединение, което причинява рак, по-специално рак на стомашно-чревния тракт. Това е вещество, което се отлага в тъканите за много дълго време. Има способността да се свързва с ДНК, което води до мутации в клетките. Акриламидът има отрицателен ефект върху сърцето и причинява възпаление в цялото тяло.

В проучвания, проведени при мишки, приложението на големи количества акриламид причинява тумори на щитовидната жлеза, простатната жлеза и матката. Клетъчни мутации се появяват и в белите дробове и в кожата.

При хора, които са заклети пушачи и ядат големи количества храна, обработена при високи температури, резултатите от изследвания на биомаркери, чувствителни към токсичните ефекти на акриламида, са по-високи, отколкото при непушачи, които избягват да ядат големи количества пържена или печена храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com