Здраве по индийски

3381
Здраве по индийски
Снимка: Serpact

Индия не е просто една от най-големите държави в света с огромно население и хилядолетни традиции. Тя е родината на древното учение, наречено аюрведа, което е сред най-старите медицински науки на земята. Мъдростта на аюрведа се е запазила и до днес благодарение на поколения мъдреци, запазили писаните паметници на санскрит, в които са описани знанията на прародителите и божествата от индуисткия пантеон.

Аюрведа се основава най-вече на разбирането за хората като носители на дадена конституция. Конституцията в аюрведа се определя индивидуално за всеки човек и означава съвкупност от материи, наричани доши. Всяка от тях се намира у нас в определено съотношение. Дошите са три: пита, кафа и вата, но много често у един човек преобладават две от тях, по-рядко и трите са в изявено състояние, какъвто се предполага, че е идеалният баланс на нашите доши. В зависимост от баланса на дошите ни, се определят всички наши характерни черти, предпочитания, нашите силни и слаби страни, а също и предразположеността ни към определени заболявания. С методите на аюрведа могат да бъдат излекувани редица хронични и остри заболявания. Може да се балансира сърдечно-съдовата система, енергийните потоци към всички органи и крайници, теглото и нервната система, както и да се премахнат всички блокажи в тялото.

6 начина за подсилване на имунната система

Изкрахте ли вече настинка или грип тази зима? Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. ...

В аюрведа са много дълбоко заложени масажите и терапевтичните процедури с различни етерични масла. Те могат да ни помогнат да балансираме вътрешния си огън, наречен Агни, енергията и метаболитните процеси в нас. Аюрведа разглежда човека като единен и неделим комплекс от душа и тяло, затова и подходът й към разрешаването на различните проблеми е холистичен, т. е. цялостен. Много често за да се излекуваме дадено конкретно заболяване, се предписва не просто едно мазило или отвара, а се налага да бъде балансирана съответната доша или група от доши. Затова се определя цял режим и последователност от различни стъпки, които трябва да бъдат следвани за по-дълъг период от време. Понякога това може да се окаже удивително трудно - особено когато се намираме в интензивна градска среда и нямаме времето, което е необходимо, за да се докоснем до себе си и да се погрижим както за душата, така и земната си черупка. Затова е подходящо курсовете на лечение да се провеждат на организирани за целта аюрведа ритрийти, семинари или програми, разработени от специалисти.

В зависимост от това каква е конституцията му, според аюрведа всеки човек трябва да следва определени правила за живота, да си ляга и да се събужда за предпочитане в най-подходящите за това часове, да избягва определени храни, докато набляга на други. Аюрведиците намират за важен не просто съставът на нещата, които ядем, по отношение на количеството мазнини, протеини, въглехидрати, витамини и токсини в тях, но и тяхната консистенция, температура и дори вкус. Основните вкусове в аюрведа са шест: горчиво, люто, кисело, сладко, солено и стипчиво. Всички тези характеристики на храната й дават определени свойства, които аюрведа използва както за лечение на редица болести, но също така и за профилактика. Това се прави с персонализиран подход, като за всеки тип конституция се препоръчва определен режим на хранене, специално приготвени ястия и подбрани съставки. Затова е полезно, когато се подлагаме на даден лек или серия от масажи, да разберем кои са подходящите за нашата конституция ястия и да ги съчетаем в своята нова програма.

Безопасно ли е да пиете лекарство след срока му на годност?

Боли ви глава, отваряте шкафа с лекарствата и виждате, че срокът на годност на болкоуспокояващото е минал. Можете ли все пак да си взем...

Много малка е вероятността да се развият странични ефекти от дадено аюрведична билка, лекарство или режим при условие, че те се прилагат правилно. Въпреки всичко, за да сме напълно спокойни и да се чувстваме сигурни, че следваме точно насоките на древните лекари, е добре да се консултираме с професионални аюрведа доктори, терапевти и готвачи. В специализираните центрове “Аюрведа Клиник Банско” и “Аюрведа Клиник София” преглеждат експерти в областта от Индия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com