Зехтинът ни предпазва от Алцхаймер

3466
Зехтинът ни предпазва от Алцхаймер
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Зехтинът „екстра върджин“ – основен компонент на средиземноморската диета – може да защити мозъка от симптомите на болестта на Алцхаймер, сочи ново изследване. Експериментите разкриват взаимовръзка, свързана с промени както в когнитивните характеристики, така и с поведението на нервните клетки.

Смята се, че само в САЩ болестта на Алцхаймер засяга приблизително 5 милиона души. Невродегенеративното заболяване е прогресивно и все още лек за него няма. Последните проучвания обаче се доближават до ефективна стратегия, а най-новото от тях дори ни предлага лесен и вкусен начин за превенция.

Зехтинът в световен мащаб е поскъпнал неимоверно

За периода от януари до ноември 2015 година собствениците на магазини са похарчили допълнителни 231 милиона евро за зехтин, според анал...

Разработката, публикувана в сп. Annals of Clinical and Translational Neurology, е дело на екип от Медицинското училище "Луис Катз" във Филаделфия.

Водещият изследовател проф. Доменико Пратико, специалист по фармакология и микробиология, обяснява защо няколко изследвания са посочили маслиновото олио като ефикасен продукт за защита и го приветстват като основна причина, поради която средиземноморската диета е свързана с толкова много ползи за здравето, предаде БГНЕС.

"Идеята е, че необработеното маслиново масло е по-добро от плодовете и зеленчуците, като мононенаситена растителна мазнина, и е по-здравословно от наситените животински мазнини", казва той.

Д-р Пратико и екипът използвали традиционен модел с лабораторни мишки, за да проучат ефекта на маслото. Гризачите били генетично модифицирани, за да получат трите основни характеристики на болестта на Алцхаймер: увреждане на паметта, натрупване на амилоидни плаки и неврофибрилни възли.

Неврофибрилните възли са резултат от усуканите нишки на протеин, наречен тау. В здравия мозък, тау помага при транспортирането на хранителни вещества и други молекули, от които мозъчните клетки се нуждаят. При болестта на Алцхаймер, този протеин се заплита в мозъчните клетки, които умират, защото основните хранителни вещества вече не достигат до тях.

Вижте какво предпазва от рак на гърдата

Медици са изяснили, че употребата на повече зехтин и преминаването на средиземноморска диета значително снижават вероятността жената да...

Амилоидните плаки са резултат от излишната продукция и натрупването на бета-амилоид - фрагмент от протеина, наречен "амилоид-прекурсорен протеин". При заболяването, тези плаки се натрупват в пространствата между невроните.

Д-р Пратико и колегите му разделили гризачите на две групи, хранени съответно с и без зехтин. Изследователите оценявали когнитивните им способности чрез тестове за пространствена памет, работна памет и умения за учене.

От гледна точка на общия външен вид не се забелязвали разлики между двете групи животни. Но когато мишките са достигнали възраст 9 и 12 месеца, тези, които са хранени с „екстра върджин“, са се представили много по-добре в когнитивните тестове.

Д-р Пратико и неговият екип също анализирали мозъчната тъкан на тези мишки и проучванията разкрили забележителни разлики между външния вид и функционирането на нервните клетки. Най-важното откритие е, че целостта на синапсите - частите на мозъчната клетка, които улесняват комуникацията между невроните - се запазва много по-добре в групата на маслиновото масло.

При следващото изследване екипът планира да въведе зехтин в диетата на по-късен етап, когато симптомите на Алцхаймер вече са се появили. В случая на мишките, това би означавало на 12-месечна възраст.

Археолози откриха зехтин на 8000 години

Археолози откриха останки от зехтин на 8000 години по древни глинени съдове, намерени в Ципори, Долна Галилея, съобщи Лайв сайънс, цити...

"Обикновено, когато пациентът потърси лекар за предполагаеми симптоми на деменция, болестта вече е налице", обяснява д-р Пратико. "Искаме да разберем дали зехтинът, добавен в по-късен момент от диетата, може да спре или да обърне болестта."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com