Зеленият чай удължава живота. Ето как

15450
Зеленият чай удължава живота. Ето как
Снимка: HuyMon/Pixabay

Катехините, които се съдържат в зеления чай, не потискат окислителния стрес в клетките, а обратното – провокират го. До този извод са стигнали учените от Висшата техническа школа в Цюрих (Швейцария), които са изследвали как катехините влияят на нематодите Caenorhabditis elegans.

Парадоксално се явява това, че в дадения случай именно с това се обяснява ползата от зеления чай за здравето: окислителният стрес засилва действието на антиоксидантната защита. Статия с резултатите от научната работа е публикувана в изданието Aging, а накратко за изследването се разказва в изданието MedicalXpress.

Ползи от консумацията на зелен чай

Зеленият чай се получава чрез минимално окисляване от листата на вида Camellia sinensis, т.е. китайски чай. Има и японски сорт зелен ча...

Известно е, че зеленият чай съдържа епикатехин-3-галат (ECG) и епигалокатехин-3-галат (EGCG), който се отнася до полифенолите и както се смята, е способен да удължава живота. Досега се смяташе, че катехините неутрализират кислородните радикали, образуващи се в клетките при окислителен стрес, и по този начин предотвратяват увреждането на клетките или на ДНК. Но в новото изследване учените са открили, че катехините предизвикват крааткотрайно засилване на окислителния стрес.

Когато катехините увеличават производството на активните кислородни форми, се активират гени, които произвеждат определени антиоксидантни ензими, като супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза (CTL), които неутрализират кислородните радикали. По такъв начин полифенолите в зеления чай действат като прооксиданти, които засилват възможностите на организма да се справя с окислителния стрес. В резултат катехините в зеления чай удължавали живота и подобрявали физическите показатели на нематодите.

Интересно е, че спортът и ограничената употреба на калории, които също се явяват начин за подобряване на здравето и удължаването на живота, оказват аналогично действие. Физическото натоварване в краткосрочна перспектива засилва окислителния стрес, като по този начин подобрява защитните сили на организма. Употребата на по-малко количество калории също удължава живота при изследваните животни с помощта на същите механизми.

Но учените не съветват да се приемат екстракти или концентрати зелен чай, които може да окажат токсично действие. Катехините във високи дози потискат работата на митохондриите до такава степен, че настъпва гибел на клетките, което е особено опасно за черния дроб. Макар че голямо количество катехини се съдържа в японските сортове зелен чай, други сортове също включват достатъчно количество от тези полифеноли. Затова не превишавайте дозите, посочени на опаковките.

8 причини да замените кафето със зелен чай

Зеленият чай става все по-популярен в наши дни и има защо. Като изключим факта, че е с по-мек от кафето вкус, той е полезен за повече н...

В същото време черният чай съдържа доста по-ниско ниво на катехини, тъй като те в значителна степен се разрушават в процеса на ферментация.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com