Знаете ли защо зъбите-мъдреци израстват толкова късно?

8250
Знаете ли защо зъбите-мъдреци израстват толкова късно?
Снимка: iStock

Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в края на тийнейджърските години. Но защо те не идват в детството с останалите ни постоянни зъби, чудят се учените.

Отговорът се свежда до развитието на детето. В челюстта на детето няма достатъчно място за появата на мъдреци. Но когато детето расте, челюстта му също расте и има повече място за поява на мъдреци, сочи проучване, публикувано наскоро в списанието Science Advances.

Въпреки това, в много случаи се оказва, че съвременните човешки челюсти така и не порастват достатъчно, за да могат мъдреците да се появят безпроблемно, поради което отстраняването на мъдреците е толкова често срещано. 

Тази подправка ускорява метаболизма и отслабването

Червеният пипер е способен да потиска апетита, да гори калории и да ускорява метаболизма, твърди диетоложката Хулия Чагатай в турския в...

Древните хора са имали меню, пълно с ядки, сурови зеленчуци, дивечово месо и други твърди храни. Спазването на тази диета като дете всъщност удължава челюстта, пише в The Conversation Джулия Боунър, антрополог от Медицинския колеж на Университета на Саскачеван в Канада. Но тъй като хората в индустриализираните нации преминаха към яденето на по-меки храни, вече не се ползва пълния капацитет на челюстта. 

Друга причина, поради която мъдреците се появяват в по-късна възраст, е, че дотогава те не са необходими. Когато древните хора смилат или губят кътниците си от твърда храна, мъдреците - третият комплект кътници - заемат тяхното място. „Те са предназначени като резерв за някой, който може да е загубил друг моларен зъб“, казва Стивън Купферман, орален хирург в Cedars Sinai в Лос Анджелис. Но тъй като повечето хора не губят кътниците си като малки деца, мъдреците чакат до зряла възраст, за да поникнат. С други думи, ако сте загубили кътниците си като дете или тийнейджър, вашите мъдреци са програмирани да изникнат, за да запълнят празнината.

Първият набор от постоянни кътници, които са предназначени за смилане на рана, се появяват за първи път на около 6-годишна възраст, когато детето започва да губи млечните си зъби. Около 12-годишна възраст се появяват вторите кътници, които служат като резервни на 6-годишните кътници. Мъдреците се появяват на възраст от 17 до 21 години.

Повечето хора имат 32 зъба, включително четири мъдреци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com