2014 година обещава повече направления за специалисти

62625
2014 година обещава повече направления за специалисти
Снимка: Thinkstock

Националният рамков договор, за който постигнаха съгласие НЗОК и Лекарският съюз, трябва да бъде подписан на 18 декември. Според договореностите от следващата година ще има повече направления за специалисти. Увеличават се и цените на 24 клинични пътеки., съобщи БНР.

НЗОК и Лекарският съюз постигнаха съгласие по някои от най-важните предложения на съсловната организация. Увеличават се цените на 24 клинични пътеки като сумата за тях е около 14,5 милиона лева. Това съобщи директорът на Касата Румяна Тодорова: „Почти всичко е одобрено. Имаше и неразумни неща. Примерно имаше клинични пътеки, които са достатъчно високо платени, да поскъпнат три пъти. В лъчетерапията от 3 хиляди да стане 9 хиляди. Увеличават се цените на 24 клинични пътеки. Увеличават се в педиатрията цените на пътеките, защото наистина бяха доста ниски. Увеличава се цената на пътека раждане и грижи за новородено и останалите са наистина тежки пътеки в хирургията.”

Меките бонбони причиняват най-много кариеси

Вкусните меки бонбони с пълнеж са най-опасни за зъбите и най-много предразполагат към кариеси. Това сочи ново проучване, пише БГНЕС. М...

Така клиничната пътека за раждане - нормално или секцио от 480 лева догодина става 585 лева. Ще има и повече направления към специалисти, които се подават от личните лекари. БЛС няма да завежда дело срещу Здравната каса и очаква подписване на рамковия договор за догодина, каза доктор Цветан Райчинов.

На заседанието НЗОК и БЛС са уточнили също, че според закона за Здравната каса за 2014 година има възможност за авансово разпределяне до 5 процента от резерва на Касата за болнична помощ. Това са около 149 милиона лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com