Напрежение между БЛС и НЗОК

22584
Напрежение между БЛС и НЗОК
Снимка: БГНЕС

Съмнения за умишлени провали на преговорите за Национален рамков договор между лекарското съсловие и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) изрази зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиан Йорданов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той обясни, че на последните три заседания на Надзорния съвет на НЗОК присъстват едва трима от всички деветима членове.

Национален рамков договор няма, лекарите ще съдят Надзорния съвет на НЗОК

Преговорите за Националния рамков договор за 2014 година се провалиха. Българският лекарски съюз (БЛС) ще заведе дело срещу Надзорния ...

„Оставаме с впечатлението, че това са умишлени провали – ако останат цените и обемите за миналата година, ще останат едни пари, които ще отидат за лекарства. Цените на лекарствата ще могат да се увеличават – нека всичко е за лекарства, а за лекарите и сестрите да няма нищо”, критикува д-р Йорданов.

По думите му, целта е да не бъде прието предложението на съсловната организация за индексация на дейностите и труда на медиците, която според изчисленията на БЛС ще струва по-малко от 1% от бюджета на НЗОК, който е 2,8 млрд. лв.

„Когато не е имало подписан договор между касата и системата, тогава е имало срив. Когато имаше, системата започна да се успокоява”, предупреди д-р Йорданов и даде пример с 2013 г., когато не беше подписан Национален рамков договор.

От съсловната организация имат предложения в полза на лекари, упражняващи „изчезващи” професии като анестезиолози и патоанатоми. Например, всеки анестезиолог да получава допълнително по 50 лв. за всяка анестезия.

Андреева подписа обещанията към здравеопазването

Както беше обещано, днес здравният министър Таня Андреева подписа декларация с ангажименти към здравния сектор. В споразумението е зап...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване