3 минимални заплати стартово възнаграждение искат медицинските сестри

5742
3 минимални заплати стартово възнаграждение искат медицинските сестри
Снимка: Thinkstock

В момента всяка медицинска сестра в България работи вместо три, но получава половин заплата. В същото време министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че от следващата година те трябва да получават заплата в размер на 1000 лв.

Ние не сме съгласни с това и ще искаме стартовото възнаграждение на медицинските сестри да бъде в размер на три минимални заплати.

Котарак работи като медицинска сестра в приют за животни

Черният котарак на име Радеменес се появява в приюта за бездомни животни през 2014 година. Тогава той е бил на 2 месеца и в много тежко...

Това заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева по време на пресконференция, свикана по случай Международния ден на сестринството, съобщи БГНЕС.

Василева подчерта, че медицинските сестри у нас най-често страдат от синдрома на прегарянето и най-често са подложени на насилие. На професионалния си празник специалистите по здравни грижи за пореден път напомниха, че не са адекватно оценени по отношение на заплащането и не получават необходимото уважение към положения от тях труд.

Затова Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за диференцирано заплащане за сестрите, които продължават да повишават своята квалификация и възприемане на степени, чрез които висoкообразованите сестри да могат да извършват контрол над тези с базово сестринско образование.

Статистиката у нас наброява 26 200 медицински сестри в работоспособна и 3500 в пенсионна възраст. Реалната цифра, от която имаме нужда обаче, е 55 000 мед. сестри и още 12 000 професионалисти по здравни грижи. В Европа, на всеки 1000 души население, се падат по 7 медицински сестри, докато в България те са два пъти по-малко.

Медицинска сестра в Германия призна за извършване на 30 убийства

Съдебните власти в германския град Олденбург съобщиха, че мъж, който е работил като медицинска сестра, е признал за извършването на три...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване